Gelecekte genetik mühendisliği ve biyoteknolojik uygulamalarının neler olabileceği

Gelecekte genetik mühendisliği ve biyoteknolojik uygulamalarının neler olabileceği
Gelecekte genetik mühendisliği ve biyoteknolojik uygulamalarının neler olabileceği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
  • Gelecekte genetik mühendisleri istedikleri özelliklerde genleri kodlama yaparak yapay türler elde edebilecekler. Örneğin bir canlı türünde hem uçma özelliği, hem sürünme özelliği hem köpek gibi havlayabilen hemde kuş tüyüne sahip bir canlıyı üretebilecekler.
  • Şuan bir çok ülkede yapılan klonlama işlemleri nesli tükenecek hayvanlar için ve  insanlar üzerinde yapılacak.
  • Biyoteknoloji ile küresel ısınmaya, sera gazına sebep olan kimyasalları atmosferden çekerek içine hapseden bitkiler üretilecek.
  • Vücuda verilen bir bakteri türü ile kanser hücreleri tespit edilip, sağlam hücrelere zarar vermeden yok edilecek.
  • Canlıların genlerinde ayarlamalar yaparak ölünce hemen fosilleşmesi sağlanacak ve böylece petrol üretimi hızlanacak.
  • Organ ve doku üretimi yapılabilecek, hasar görmüş organların tekrar iyileşmesi sağlanabilecek.
  • Tüp bebek tedavisi sırasında anne ve babanın genlerinde var olan bozukluklar düzeltilebilecek, istenen özelliklere ve cinsiyete sahip çocuklar dünyaya gelebilecek.
  • Hayvanlarda var olan bazı genlerin insan vücuduna verilmesi ile birlikte hayvani bazı özelliklerin insanlarda taşınması mümkün olacak.
  • Bitkiler ve hayvanlar arasında bazı genlerin alış verişi sağlanacak.

Tıp Alanındaki Uygulamalar: DNA teknolojisinin en yaygın uygulama alanlarından biri tıp ve eczacılık endüstrisidir. Eczacılık endüstrisi, hastalıkların tedavisinde kullanılabilen ilaçları geliştirmek için DNA teknolojisinden önemli yararlar sağlamaktadır. Günümüzde bu teknolojiyle üretilen birçok ilaç, aşı maddesi ve teşhis ürünü insanların kullanımına sunulmuştur.

Endüstri Alanındaki Uygulamalar: DNA teknolojisinden yararlanılarak elde edilen ürünlerden birisi de endüstriyel enzimlerdir. Ekonomik değeri olan bazı enzimler, biyoteknolojik yöntemler kullanılarak istenilen miktarlarda ve daha az maliyetle üretilebilmektedir. Bu şekilde üretilen ve kullanımı en yaygın olan enzimlerden bazıları proteaz, selülaz, lipaz ve amilazdır. Biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle elde edilen enzimler tıp, eczacılık, tarım, hayvancılık, çevre, gıda, kağıt, tekstil, dericilik, deterjan vb. birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tarım Alanındaki Uygulamalar: Bitkilerde uygulanan DNA teknolojisinin hedefleri, daha üstün özelliklere sahip bitkilerin yetiştirilmesidir. Tarımın en önemli sorunlarından birisi, ürüne zarar veren böceklerle mücadeledir. Bu amaçla böcek öldürücüler kullanılır. Ancak böcek öldürücülerin uzun süre kullanımı, çevre kirliliği yaratarak insan sağlığını tehdit etme ve böceklerde direnç kazanma gibi sorunlara yol açar. Bu sorunları ortadan kaldırmak için DNA teknolojisi yöntemleri kullanılarak böceklere dayanıklı bitkiler elde edilir. Örneğin bir bakteri toksini belirli böceklerde ölüme yol açarken hayvanlara ve insanlara zarar vermemektedir. Toksini oluşturan gen, bakteri plazmiti aracılığıyla bitkilere aktarılabilmekte ve bu yolla böceklere dirençli tütün, domates gibi bitkiler elde edilebilmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2135
1419
1136
1157
483
506
1215
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum