Geminin geri gitmesini anlatan ifade hangisidir

Geminin geri gitmesini anlatan ifade hangisidir
Geminin geri gitmesini anlatan ifade hangisidir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Geminin geri gitmesini anlatan ifade hangisidir 

Doğru Cevap: Tornistan

Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. Türkçeye en geç 19. yüzyılda İngilizce turn astern kavramından geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta çabucak dönme sağlayan bir manevradır.

Örneğin iki pervaneli bir geminin pruvasından (ön) çarpışma riski olan bir cisim görünüyorsa kaptan makine dairesine "tam tornistan" emrini verir. Böylece dönülecek yöndeki pervane tam geriye doğru tur atmaya başlar, diğer pervane ise normal şekilde döner. Böylece geminin kıç kısmı sabit bir şekilde hızlıca döner. Büyük gemilerde bu manevra zordur, zira geminin büyüklüğünden dolayı dönüş yavaşlar. Bunun için geminin ön kısmında büyüklüğe bağlı olarak iticiler vardır. İticilere tek pervanesi olan yük gemilerinde daha sık rastlanır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.