Genetik bir hastalık olan Akdeniz anemisinin Akdeniz bölgesinde daha yaygın görülmesinin nedenleri

Genetik bir hastalık olan Akdeniz anemisinin Akdeniz bölgesinde daha yaygın görülmesinin nedenleri
Genetik bir hastalık olan Akdeniz anemisinin Akdeniz bölgesinde daha yaygın görülmesinin nedenleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kalıtsal olarak genden gene aktarılan hastalıkların büyük bir kısmı çekinik genler ile aktarılmaktadır. Bu doğrultuda çekinik genlerde bulunan bir özelliğin bir araya gelmesi için homozigot olması gerekmektedir. Toplum içerisinde genel olarak çekinik genlerin oranı düşük konumdadır. Bu doğrultuda evliliklerde akrabalık oranının artışı, bu homozigot genlerin bir araya gelmesine neden olmaktadır.

Akrabalar genel itibarı ile birbirine yakın genler taşırlar. Bu bağlamda akraba evlilikleri, çekinik genlerle taşınan bu hastalık genlerinin homozigot hale gelerek hasta bireylerin dünyaya gelmesine yol açmaktadır. Akdeniz bölgesinde büyük ölçüde görülen Akdeniz anemisi hastalığının bu bölgede yaygın olarak görülmesi, bölgede bulunan sıtma hastalığının bu bölgede Akdeniz anemisine sahip olan bireyleri etkileyemediğinden dolayı bu hastalığa sahip bireylerin sağlıklı bireyler konumuna gelmesi ile mümkün olmuştur.

20
9
107
4
6
3
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.