Genetik varyasyonların nedenlerini araştırınız

Genetik varyasyonların nedenlerini araştırınız
Çeşitli kaynaklardan genetik varyasyonların nedenlerini araştırınız, bu etkenlerin biyolojik çeşitliliğe katkısını tartışınız

Bireyler arasında, genler ya da diğer DNA parçacıklarının yapısındaki farklılıklara genetik varyasyon denir.

Mutasyonlar, DNA nükleotit çiftlerin dizilim sıralamasını değiştirdiği için genetik varyasyonların temel kaynağıdır. Mutasyonlar nadir olarak görülür ve çoğu mutasyon nötral ya da zararlı etkilere sahiptir, ancak yeni bir alel doğal seçilim tarafından tercih de edilebilir. Genetik varyasyon aynı zamanda, allellerin ayrışım prensibi veya bağımsız ayrışım prensibi denilen ve eşeyli üreme sırasında oluşan kromozom rekombinasyonları tarafından da üretilebilir. Mayoz bölünme sırasında görülen Krosover ve rastgele ayrışma, yeni allellerin ya da yeni alel kombinasyonlarının oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, rastgele gübreleme değişimi için de katkı sağlamaktadır. Bunun yanında, rastlantısal döllenme de varyasyon oluşumlarına katkı sağlamaktadır.

Genetik Çeşitliliğin (Genetik Varyasyonların) Nedenleri

REKOMBİNASYON

Eşeyli üremede yavruların anne ve babanın bire bir aynısı olmamasının nedenleri;

  • Mayoz sırasındaki;
  • Cross-over (kros ovır) olayı,
  • Kromozomların şansa dayalı olarak kutuplara gitmesi
  • Döllenme olayıdır.

Eşeyli üremedeki bu üç mekanizmanın birlikte etkisi ile her kuşakta yeni kombinasyonlar ortaya çıkar. Mevcut alellerin yeniden düzenlenmesi genetik çeşitliliğin oluşmasına önemli katkı sağlar.

MUTASYON

  • Kromozomlar üzerindeki genlerde meydana gelen değişmelere mutasyon denir.
  • Kromozom mutasyonları: Kromozom yapısı ve sayısındaki değişikliklere denir.
  • Öldürücü (letal) mutasyon: Mutasyonların çoğu öldürücüdür. Ölüme neden olan mutasyonlara denir.

129
132
50
2
3
2
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.