Girit kuşatmasının 24 yıl sürmesinin sebebi ne olabilir

Girit kuşatmasının 24 yıl sürmesinin sebebi ne olabilir
Girit kuşatmasının 24 yıl sürmesinin sebebi ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1645 yılında başlayan kuşatma aslında ilk etapta başarı olmuş ve Girit’in merkezi Kandiye kalesi haricinde adanın büyük bir bölümü alınmıştır. Ancak Kandiye kalesini kuşatmaya dayanması ve kalenin o dönem son teknoloji istikamlar ile donatılmış olması, Osmanlı İmparatorluğunda ki iç çekişmeler ve Venedik’in çok sayıda Avrupa ülkesi ve Papalıktan askeri ve parasal yardım alması sebebiyle Girit kuşatması 24 yıl sürmüştür.

Girit Savaşı veya Girit'in Fethi Osmanlı-Venedik savaşlarının beşincisine verilen addır. Savaş Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri (Malta Şövalyeleri, Papalık Devleti ve Fransa) ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Girit adasının fethi 1645 yılında başlayıp 1669 yılına dek sürmüştür. Savaş kapsamında Girit haricinde Ege'de ve Dalmaçya'da da çatışmalar yaşanmıştır. Girit'in büyük kısmı Osmanlılarca savaşın ilk yıllarında fethedilip Girit Eyaleti yapılsa da, Kandiye kalesi uzun süre direnmeye devam etmiştir. Kandiye Kuşatması 1648'den 1669'a kadar sürmüştür. Kuşatma süresince Venedikliler Osmanlı'nın ikmal yollarını keserek orduyu çekilmeye zorlamayı amaçlamıştır. Böylece çatışmalar ada dışına taşmış, çeşitli deniz muharebeleri ve kıyı baskınları yaşanmıştır.

Girit adası stratejik açıdan büyük öneme sahipti. Başta Venedikliler'in kullandığı ticaret yaptığı bu ada, sonradan korsaların da durağı oldu. Bu durum Osmanlı için tehdit oluşturmaya başladı. 1645 yılında başlayan kuşatma başlangıçta başarılı oldu ve adanın büyük bölümü ele geçirildi. Girit'in merkezi olarak görülen Kandiye kalesi alınmıştı.

Ancak Venedikliler kaleyi son teknoloji ile kuşatmaya alması ve vermek istememesi uzun yıllar çekişmeye neden oldu. Ayrıca bu kuşatmanın uzun sürmesinin en önemli nedeni de, Venedikliler'in sürekli Avrupa'dan destek istemesi, Papa'dan yardım almasıdır.

Kuşatmanın uzun sürmesinin bir başka nedeni de, Osmanlı gemilerinin eski model olması, Venedik gemilerinin ise daha gelişmiş olmasıdır. O dönemde Osmanlı Sultan İbrahim tarafından yönetiliyordu ve yaptığı harcamalar nedeniyle kuşatma uzun sürüyordu.

415
354
31
26
28
27
422
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum