Glia hücreleri nedir, çeşitleri ve görevleri nelerdir

Glia hücreleri nedir, çeşitleri ve görevleri nelerdir
Glia hücreleri nedir, glia hücreleri çeşitleri ve görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudunda yer alan hücrelerden biri de, glia hücreleridir. Glia hücreleri, nöron olmayan hücreler olarak biliniyor. Çevresel sinir sisteminde yer alan hücre türleridir.

Glia hücreleri nedir

Nöronlar, sinir hücresi olarak bilinir. Vücudumuzda yer alan nöronlar sinyalleri algılamaktan ve onları değerlendirmekten sorumlu tutulan hücre türleridir. Genel anlamda, dendrit, hücre gövdeleri ve aksondan oluşurlar. İsimleri nöronlar kadar bilinmeyen glia hücreleri, nöronlara farklı yollarla yardım eden hücre türleridir. Sinir sisteminde nöronlardan daha fazla olmak üzere bulunan hücrelerdir.

Glia hücreleri, merkezi sinir sistemlerinde yer alan ve çevresel sinir sisteminde bulunan hücreler olmak üzere iki başlıkta değerlendirilir. Nöronlar bilindiği üzere aksiyon potansiyeli üretirler. Fakat glia hücreleri nöronlar gibi aksiyon potansiyeli üretmiyor. Elektriksel sinyal iletme konusunda doğrudan rol oynayan hücreler değildir. Glia hücreleri beyin içerisinde homeostazın sağlanmasına etki eder. Nöronlara yardımcı olarak, tüm işlevleri yerine getirir.

Glia hücreleri çeşitleri ve görevleri nelerdir

Glia hücrelrinin farklı bazı çeşitleri bulunuyor. Genel başlık altında bakıldığında iki kategoriye ayrılıyor. Glia hücreleri, merkezi sinir sisteminde ve çevresel sinir sisteminde bulunuyor. Glia hücrelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mikroglia hücreleri
  • Ependial hücreleri
  • Schwann hücreleri
  • Uydu hücreler
  • Enterik glia hücreleri

Glia hücreleri farklı görevlere sahiptir. Özellikle nöronlara yeterli oksijeni ve besini sağlar. Nöronları sararak, onların belirli bir noktada sabit kalmasına yardımcı olur.

Mikroglia Sinir sisteminde fagositoz yaparak savunmayı sağlar.
Astrositler Madde alışverişini düzenler, kan-beyin bariyeri oluşturarak zararlı maddelerin girişini engeller
Ependim hücreleri Merkezî sinir sisteminin boşluklarını örter. BOS sıvısı üretimini ve akışını düzenler.
Schwann hücreleri Çevresel sinir sistemi nöronlarında miyelin kılıfı oluşturur.
Oligodendrositler Merkezî sinir sistemi nöronlarında miyelin kılıfı oluşturur.

0
25
1
9
15
11
19
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.