Glomerulus kılcallarının özelliği nedir

Glomerulus kılcallarının özelliği nedir
Glomerulus kılcallarının özelliği nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İki atardamar arasında bulunduğundan yüksek ve sabit kan basıncına sahiptir. Glomerulus kılcalları iki atardamar arasında bulundukları için kan basıncı diğer vücut kılcallarına göre daha yüksektir ve çeperleri iki katlı yassı epitelden oluşmuştur. Glomerulus kılcallarındaki madde geçişi sadece kandan Bowman kapsülüne doğru olarak tek yönlüdür. Glomerulus kılcallarında geri emilim yoktur.

Böbreklerde yer alan özel kılcallara glomerulus kılcalları denmektedir. Özellikle iki atardamar arasında bulunması ile beraber, bulunduğu bölge itibariyle kan basıncını dengeleme noktasında öne çıkar. Kan basıncı ise vücut kılcallarının yaklaşık olarak 2 katı kadardır. Bununla birlikte yüksek ve damar boyunca sabit bir yapıya sahip olduğunu ifade etmek mümkündür. Bulunduğu bölge itibariyle glomerulus kılcalları, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanımaktadır.

Glomerulus kılcalları özellikleri nelerdir

Öne çıkan özellikleri ile beraber glomerulus kılcalları böbreklerde belli başlı bazı görevler üstlenir. Özellikle kan basıncı üzerinden böbreklerin sağlıklı bir şekilde dolaşım gerçekleşmesi konusunda büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda glomerulus kılcallarının farklı özellikleri olduğunu ifade etmek mümkün.

  • İki atardamar arasında yer aldığı için kan basıncı diğer kılcalları göre daha yüksektir.
  • Çemberleri ise iki katlı yassı bir şekil üzerinde meydana gelmiştir.
  • Kılcanlar üzerinden madde geçişi yalnızca bowman kapsülü kapsamında tek yönlü olarak gerçekleşir.
  • Glomerulus kılcallarında herhangi bir şekilde geri emilim yoktur.
  • Kan basıncı ise vücut kılcallarının yaklaşık olarak 2 katı kadardır.
  • Geçici Atar damarın çapı, götürücü atardamarı çapının yaklaşık iki katı geniştir.

Bu şekilde öne çıkan özellikleri ile beraber gölümüz kılcalları yaşanan dolaşım noktasında önemli bir yer taşımaktadır. Özellikle kan basıncında dengelemesi ve gerekli dolaşımının sağlanması noktasında büyük öneme sahiptir. Bununla birlikte madde geçişi çok daha sağlıklı bir şekilde, dengeli ve düzenli biçimde sağlanır.

142
51
111
7
46
3
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.