Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz atasözünün anlamı

Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz atasözünün anlamı
Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz, gönül sevgi yurdudur. Özellikle dostlar arasında sevginin azalmasına yol açan sözler ve hareketler gönlümüzü incitir, kırar.

İnsanın kolu kırılsa iyileşir, ama gönül bir kristal saray gibidir, kırılırsa yapıştırılması mümkün olmaz. Yapıştırılsa da eski güzelliğini yitirir. Bu bakımdan kalp kırmamaya dikkat edilmelidir. 

Kalp kırıcı söz ve davranışlardan sakınmak gerektiğini vurgulamak için söylenir.

Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz, Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz atasözünün anlamı şu şekilde :

Gönül; sevgi, istek, düşünüş, anma ve hatır gibi kalpte var sayılan duygu kaynağıdır. Bu kaynak insanı yeterince nazik ve içli kılar. Dolayısıyla kaba ve sert hareketler karşısında fazla dayanamaz, çabucak incinip kırılır ve gücenir. Kırılan bir gönlü kolay kolay onarmak ve eski hâline getirmek de oldukça güçtür. Öyleyse etrafımızdaki insanlarla olan ilişkilerimizde dikkatli olmalı, gönül kırmaktan kaçınmalıyız.

İnsanın gönlü çabuk kırılır. Bundan dolayı bir kimsenin, hele dostlarımızın gönlünü kırmamaya dikkat etmeliyiz. Kırılan gönül kolay kolay onarılmaz. Bu yüzden, eski dostluk bir daha, o içtenlikle yenilenemez.

Eğer bir kalp kırdın ise
Bu kıldığın namaz değil.
Yetmişiki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
3
1
2
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.