Göreceli konum nedir

Göreceli konum nedir
Göreceli konum nedir, göreceli konum özellikleri ve sonuçları nelerdir Türkiye’nin göreceli konumunun sağlamış olduğu avantajlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Göreceli konum: Bir bölgenin, yer altı ve yer üstü kaynaklarına, ulaşım yollarına, komşu olduğu ülkelere, denize olan konumuna, yer şekillerine ve yükseltisine bağlı olarak oluşan özelliklerine göreceli (özel) konum denir.

Göreceli konumun ilk özelliği belirli bir referans değeri olmamasıdır. Yani belirli bir enlem ve boylama sahip değildir. Çünkü kişinin ya da nesnenin var olduğu konuma göre konumu değişkenlik gösterir. Bir diğer özelliği ise sürekli değişken olmasıdır. Çünkü göreceli konumda 100 metrelik bir değişkenlik bile konumu değiştirebilir. Göreceli konumun özelliklerinden biri de sadece enlem ve boylam olarak ifade edilmez. Daha genel tanımlarda kullanılabilir. Örneğin ülkemiz için Asya ve Avrupa Yakası'nın birleştiği nokta konum tanımı kullanılabilir.

Türkiye’nin göreceli konumunun kendisine sağladığı katkılar şunlardır:

  • Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerde bulunması,
  • Petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının rezerv miktarının fazla olduğu Orta Doğu ülkeleri ile sınır komşusu olması,
  • Karadeniz’in çıkış noktaları olan İstanbul Boğaz ve Çanakkale Boğazı’na ve sahip olması,
  • Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada ülkesi olması,
  • Asya kıtası ile Avrupa kıtasını en kısa mesafede birbirine bağlayan transit ticaret yollarına ve enerji nakil hatlarına sahip olması,
  • Jeolojik olarak genç oluşumlu bir ülke olması (Bu durumun Türkiye’ye etkileri: deprem riskinin fazla olması, sıcak su kaynaklarının fazla olması, yükselti ortalamasının fazla olması, yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi),
  • Aynı anda sınırları içerisinde farklı iklim özelliklerinin birlikte etkili olması (Bu durumun Türkiye’ye etkileri ise şöyledir: bitki örtüsü çeşitliliğinin fazla olması, tarım ürünü çeşitliliğinin fazla olması, farklı turizm etkinliklerinin yapılabilmesi, sınırları içerisinde farklı yaşam tarzlarının oluşması)

13
7
3
45
49
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.