Güneşlenme süresi neden genel olarak kuzeye doğru gidildikçe azalmaktadır

Güneşlenme süresi neden genel olarak kuzeye doğru gidildikçe azalmaktadır
Güneşlenme süresi neden genel olarak kuzeye doğrugidildikçe azalmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyanın şekli geoid olmasından kaynaklı olarak, dünyanın kuzey yarım küresi ile güney yarım küresi arasında farklar bulunmaktadır. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi ile güneşin etrafında dönmesinden kaynaklı olarak gerçekleşmekte olan gün ve mevsimler dışında bitki örtüsü ve iklimler meydana gelmektedir. Türkiye’ye bakacak olur isek ülkemiz kuzey yarım kürede yer almakta olup matematiksel konum olarak 36-42 kuzey paralelleri arasında bulunmaktadır. Bu konuma bağlı olarak Türkiye yengeç dönencesinin kuzeyi ve kuzey yarım kürenin de orta kuşağında yer almaktadır. Bu konuma bağlı olarak ülkemizde pek çok değişiklik olmasının yanı sıra en belirgin olan özellik güneşlenme süresinin güneyden kuzeye doğru gidildikçe azalmakta olmasıdır.

Türkiye’nin bulunduğu matematiksel konum sebebi ile kuzeyden gelen hava rüzgarlarının hava sıcaklıklarını düşürmesi gibi güneyden gelen hava kütleleri sayesinde sıcaklıklar artmaktadır. Kuzey yarım kürede olmasından kaynaklı olarak haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaz ayları yaşanmakta olup güney yarım kürede ise tam tersi durum söz konusudur. Bunun sebebi ise dünyanın güneş etrafındaki dönüşü ile alakalıdır. Mevsim farklılıklarının sebebi dünyanın eksen eğikliğinden kaynaklanmaktadır. İki meridyen arasındaki mesafe kuzeyden güneye doğru gidildikçe arttığı için kuzeyden güneye doğru gidildikçe gece ve gündüz süre farkı da azalmaktadır. Kuzey yarım küre ile güney yarım kürenin değişiklik göstermesi ve dünyanın sadece iki gününde sürelerin aynı olması dünyanın şeklinden kaynaklanmaktadır.

59
11
58
58
58
57
59
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.