Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri

Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri
Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan iller hangileridir, Güneydoğu Anadolu bölgesi il ve ilçeleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin en düzlük bölgelerinden biri olup, bu düzlükler Arap Yarımadası'nın güneyindeki Hint Okyanusu'na kadar gider. Bölge etli ve baharatlı yiyeceklere sahip olan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırdır. İç Anadolu bozkırlarına göre çok fakirdir. Bölgede antropojen bozkırlarda geniş yer kaplamaktadır. Ormanların en az olarak kapladığı bölge olan Güneydoğu Anadolu`da mevcut ormanların büyük bölümü de tahrip edilmiştir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'de 9 şehirde toplamda 80 adet ilçe bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük şehir Şanlıurfa, en küçük şehir ise Kilis ilidir. En fazla ilçeye sahip şehir Diyarbakır iken, en az ilçeye sahip şehir Kilis ilidir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi İl ve İlçeleri

Adıyaman : Adıyaman, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik, Tut
Batman : Batman, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Sason
Diyarbakır : Bağlar, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur, Yenişehir
Gaziantep : Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli
Kilis : Elbeyli, Kilis, Musabeyli, Polateli
Mardin : Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mardin, Mazıdağı, Midyat(Estel), Nusaybin, Ömerli, Savur, Yeşilli
Şanlıurfa : Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Şanlıurfa, Siverek, Suruç, Viranşehir
Siirt : Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Siirt, Şirvan
Şırnak : Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi, Şırnak, Uludere

Kaynak:Eğitim Sistem

215
62
53
3
8
11
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.