Günlük alınması gereken kalorinin %55’i karbonhidratlardan, %5-20’si proteinlerden geri kalanının ise yağlardan karşılanması

Günlük alınması gereken kalorinin %55’i karbonhidratlardan, %5-20’si proteinlerden geri kalanının ise yağlardan karşılanması
Günlük alınması gereken kalorinin %55’i karbonhidratlardan, %5-20’si proteinlerden geri kalanının ise yağlardan karşılanması gerekir, bunun nedeni nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Önerilen karbonhidrat, protein ve yağ alımı yazdığın oranlarda önerilmektedir. Fakat bireyden bireye bu oranlar değişkenlikler göstermektedir. Daha uygun önerilen oranlar şu şekilde:

Karbonhidratlar: yüzde 45 ile 65 arasında
Protein: yüzde 10 ile 35 arasında
Yağ: yüzde 20 ve 35 arasında

değişiklik gösterebilmektedir. Bu oranlar insanların kişisel sağlık, yaş ve amaçladıkları forma ulaşmak için tavsiye edilen miktarlardır.

Karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacımızı karşıladığımız besin grubu olmaktadır. Hareket etmediğimizde bile temel vücut fonksiyonlarımız, nefes almak, sindirim, düşünmek gibi karbonhidrat aracılığı ile enerji ortaya çıkımı sayesinde bu fonksiyonları gerçekleştirirler. Bu yüzden en yüksek oranda karbonhidrat alımı yapmamız gerekir. Vücutta hücrelerin onarım ve çoğalması gerektiği için de bu fonksiyonları proteinlerden alarak vücudumuz sağlar. Bu yüzden de proteinler karbonhidratlardan sonra ikinci en çok almamız gereken besin grubunu oluşturmaktadır. Yağlar ise beyin sağlığından vücudun yenilenmesi gibi farklı fonksiyonlarda gerekmektedir. Fakat yağ alımı diğer besinlere göre vücudumuz tarafından daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Fazla alınması durumunda yağ vücutta depolanır ve obeziteye neden olabilir.

58
31
7
3
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.