Günümüzde yaşayan toplam insan nüfusunun 50 bin yıldan beri dünyada yaşamış tüm insanların sayısına oranı yaklaşık yüzde kaçtır

Günümüzde yaşayan toplam insan nüfusunun 50 bin yıldan beri dünyada yaşamış tüm insanların sayısına oranı yaklaşık yüzde kaçtır
ABD'de yapılan bir çalışmaya göre günümüzde yaşayan toplam insan nüfusunun 50 bin yıldan beri dünyada yaşamış tüm insanların sayısına oranı yaklaşık yüzde kaçtır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : ABD'de yapılan bir çalışmaya göre günümüzde yaşayan toplam insan nüfusunun 50 bin yıldan beri dünyada yaşamış tüm insanların sayısına oranı yaklaşık yüzde kaçtır

A- 7
B- 17
C- 27
D- 37

Doğru Cevap: 7

Nüfus artışı örüntüsü karmaşık bir faktördür. Belli bir noktaya kadar yükseldi mi, yoksa açlık ve iklim değişikliklerine tepki olarak çalkantılı bir şekilde dalgalandı mı? Veya bir noktadan diğerine sabit bir oranda büyüdü mü? Paleontologlar çeşitli teoriler üretmiş olsalar da, bu soruların cevaplarını bilmiyoruz. Bu alıştırmanın amaçları doğrultusunda, modern çağlara kadar her döneme sabit bir büyüme oranı uygulandı. Doğum oranları tarih öncesinden MS 1’e kadar yılda 1000 kişi başına 80, MS 2’den 1750 yılına kadar 1000 kişi başına 60 olarak alındı. Daha sonra modern çağda 30’lara düşürüldü.

Bu yarı bilimsel yaklaşım, insan ırkının ortaya çıkmasından bu yana 108 milyar doğum gerçekleştiği tahmininde bulunuluyor. Açıkçası, MÖ 8000’den MS 1’e kadar olan süre, numaramızın büyüklüğünün anahtarıdır; ancak ne yazık ki, o dönem hakkında çok az şey bilinmektedir. Bazı okuyucular, tablonun bazı yönlerine (belki de tüm yönlerine) katılmayabilir, ancak en azından bu zor olan konuya bir yaklaşım öneriliyor. Yöntemimiz doğum sayısını bir dereceye kadar olduğundan daha az tahmin etmiş olabilir. Erken dönemde sabit nüfus artışı varsayımı, o zamanki ortalama nüfus büyüklüğünü daha az tahmin etmiş olabilir. Ve elbette, insanlığın MÖ 50.000’den önce ortaya çıkmış olabileceğini düşünürsek, belki çok fazla olmasa da bu sayı artacaktır.

Tahmin edeceğimiz şu ki, bugüne kadar doğmuş insanların bugün yaklaşık yüzde 6,5’ı hayatta. Düşünüldüğü zaman, aslında bu oldukça büyük bir yüzdedir."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.