Hangi ilin valiliğinin internet sitesinde pişmaniye başlıklı bir sayfa bulunmaktadır

Hangi ilin valiliğinin internet sitesinde pişmaniye başlıklı bir sayfa bulunmaktadır
Pişmaniye hangi ilimize özel, hangi ilin valiliğinin internet sitesinde pişmaniye başlıklı bir sayfa bulunmaktadır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Hangi ilin valiliğinin internet sitesinde pişmaniye başlıklı bir sayfa bulunmaktadır

A- İzmit
B- Samsun
C- Ankara
D- Bolu

Doğru Cevap: İzmit

Pişmaniye

Kocaelilileri ve Kocaeli’den geçenleri önce pişmaniye satıcıları karşılar. Kutular içinde ‘Ak pamuk’  Görünümlü bu tatlı Kocaeli ilinin simgesi gibidir. Şenliklerin ve eğlencelerin de vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır ve günümüzde 160 ülkeye ihracatı yapılıp, ülke ekonomisine de katkısı bulunmaktadır.
Pişmaniye’nin kökeni İrana dayanıp, koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen ‘Peşmek’ adını almıştır ve zamanla Türkçe’de pişmaniye olarak anılmıştır. Özgün ve hafif bir tatlı olması  pişmaniye’nin  Türkiye’nin her yerinde  aranmasını ilgi görmesini sağlamıştır.
Pişmaniye’nin farklı bölgelerde, farklı isimler aldığı görülmektedir. Eskişehir bölgesinde ‘tel tel’, Kastamonu’ da ‘çekme’, günümüzde de ‘çekme helvası’ olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde saraylarda toplumsal ve kültürel etkinlik olarak görülmesi, şu an Kocaeli çevresinde üretimi devam eden pişmaniye’nin ‘Saray Helvası’ adını almasına etkendir.
2009 yılında Kocaeli pişmaniye üreticileri 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi  ‘Dünya’nın en uzun tatlısı’ ünvanı ile Guinness Rekorlar Kitabına sokmuşlardır. 2010 yılında ise ‘Kocaeli Pişmaniyesi’ olarak ‘Coğrafi Tescil Belgesi’ alan pişmaniyemiz adına festivaller düzenlenmiştir. Ününü yurt dışına taşıyan pişmaniyemizin Kocaeli ilinde, pişmaniye çeken ustalar heykeli bulunmaktadır.

1
0
0
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.