Hangi yapı ve organlarda oynamaz eklem bulunur

Hangi yapı ve organlarda oynamaz eklem bulunur
Hangi yapı ve organlarda oynamaz eklem bulunur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kemikleri birbirlerine bağlayan yerlere eklem adı verilir. Eklemler hareketi sağlar. Eklemler 3 ana grupta toplanır.

  • Oynar eklemler, vücudun hareket işlevini üstlenmiş kemiklerde görülür. Kol ve bacak kemikleri oynar kemiklerdendir.
  • Yarı oynar eklemler, omurlar arasında ve göğüs kafesinde görülen eklemlerdir. Omurlar arasında kıkırdak diskler bulunur.
  • Oynamaz eklemler, kafatası, kalça kemiği, leğen kemiği gibi iskeletin hareket etmeyen kısımlarındaki kemiklerde görülür. Eklemleşen kemikler birbirlerine girinti ve çıkıntılarla bağlanmıştır.

Kemiklerin birbirlerine bağlandığı yerlere eklem denir. Tam oynamaz eklem kemikler arasında hiç bir boşluk olmayan eklemlerdir. Kemikler birbirine kenetlenmiştir.

Kafatası kemikleri ve omurganın kuyruk sokumundaki omurlar birbirlerine tam oynamaz eklemler ile bağlanmıştır.

Çene eklemi ve bel omurlar yarı oynar eklemler ile birbirine bağlanmıştır. Eklemin izin verdiği kadar hareket edebilmektedir.

Tam oynar eklemler kol ve bacaklarda bulunur. Kemiklerin arasında bir boşluk ve bu boşlukta bulunan sıvı sayesinde birbirlerine değmezler. Tendon ve kirişler ile kemikleri birbirine bağlar.

Eklemler canlıların hareketlerini sağlayan yapılarıdır. Eklemler olmadığını düşünürsek dik bir vaziyette dimdik dururuz.

2378
1230
2379
367
310
326
2305
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.