Hangisi 1918-1922 arasındaki Mütareke döneminde İstanbul'da kurulmuş olan bir dernektir

Hangisi 1918-1922 arasındaki Mütareke döneminde İstanbul'da kurulmuş olan bir dernektir
Hangisi 1918-1922 arasındaki Mütareke döneminde İstanbul'da kurulmuş olan bir dernektir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Hangisi 1918-1922 arasındaki Mütareke döneminde İstanbul'da kurulmuş olan bir dernektir 

A- İskambille Savaş Derneği
B- Tombalıcılarla Mücadele Derneği
C- Satranç Oynamayı Bıraktırma Derneği
D- Tavla Oyununu Yasaklama Derneği

Doğru Cevap: Tombalıcılarla Mücadele Derneği

1918 - 1922 arasındaki Mütareke döneminde İstanbul'da kurulmuş olan dernek, Tombalacılarla Mücadele Derneği'dir.

Rus kadınlarına karşı duyulan tepkilerin İstanbul’da bir süre sonra daha organize bir hale gelmeye başladığı görülmektedir. İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’nın Cumhuriyetin ilanını izleyen günlerde millileştirilmesinde rol oynayan Ahmet Hamdi Başar,62 Rus kadınların tombala oynatmaları ile mücadele etmek üzere “Tombalacılarla Mücadele Derneği’ni kurar.
İstanbul ile diğer şehirlerde tombala oynatmak imtiyazı ve yetkisi “Malulin-i Askeriye Muavenet Heyeti”ne verilmiş bulunuyordu. Tombalanın yarattığı sakıncalardan birisi de kumar olması, israfa yol açması gibi nedenlerin yanında ahlaka ilişkin olarak ortaya çıkan ya da çıkarılan sonuç idi. Dahiliye Nezareti’nden İstanbul Polis Müdüriyet-i Umumiyesi’ne yazılan yazıda “... esasen mevzuu bahs oyunlar bir takım Rus kadınlarının iştirak ve tertibi ile icra edilmekte olduğundan kahvehaneler civarında ihzar olunan hususi mevid mülakatlarla ahlak-ı umumiye ve adabı içtimaiye ve İslamiyenin tecviz edemeyeceği ahvale meydan ve imkân verildiği istihbar olunmaktadır”denilmekte idi.

407
652
270
873
534
276
1238
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
40 Yorum