Hangisi bir İlk Çağ uygarlığı değildir

Hangisi bir İlk Çağ uygarlığı değildir
Hangisi bir İlk Çağ uygarlığı değildir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Hangisi bir İlk Çağ uygarlığı değildir

A- Akadlar
B- Sümerler
C- Asurlar
D- Babürlüler

Doğru Cevap: Babürlüler

Bâbürlüler 1526-1858 yılları arasında Hindistan’da hüküm süren bir Türk devleti.
Hânedanın kurucusu ve ilk hükümdarı Çağatay Türkleri’nden Bâbür’dür. Bâbür Şah 1526’da Pânîpet Meydan Savaşı’nı kazanarak Lûdî Sultanlığı’nı ortadan kaldırdı ve Bâbürlü hânedanını kurdu.
Gazneliler, Timur Devleti gibi Türk devletleri İç Asya’da giderek artan bir Türk nüfusu oluşturmuştu. Bu devletlerin yıkılması ile bu bölgede küçük beylikler ve devlet olamamış hükümdarlıklar ortaya çıkar. Timur’un torunlarından olan Fergana Hükümdarlığı da Fergana bölgesinde idi. 1504 yılında Timur’un torunu Şeyh Ömer Mirza vefat eder. Yerine Zahireddin Muhammed Babür geçer. 21 yaşında amcası ile saltanat mücadelesine girer ve Kabil’e kaçar. Burada güçlenen Babür Şah, yerel hükümdarlarla mücadele eder ve 1524 yılında Delhi’yi alır. Bu galibiyet ile muazzam bir güce kavuşur. İki yıl içerisinde devlet teşkilatlanmasını ve ordusunu tamamlar.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.