Hangisi İsmet İnönü'nün 1950'de Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra yaptığı görevlerden biri değildir

Hangisi İsmet İnönü'nün 1950'de Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra yaptığı görevlerden biri değildir
Hangisi İsmet İnönü'nün 1950'de Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra yaptığı görevlerden biri değildir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Hangisi İsmet İnönü'nün 1950'de Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra yaptığı görevlerden biri değildir 

A- Başbakanlık

B- Meclis Başkanlığı

C- Senatörlük

D- Parti Genel Başkanlığı

Doğru Cevap: Meclis Başkanlığı

Mustafa İsmet İnönü (24 Eylül 1884, İzmir - 25 Aralık 1973, Ankara), Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi. Cumhurbaşkanlık görevini Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından 1 gün sonra 11 Kasım 1938'den 22 Mayıs 1950 tarihine kadar sürdürmüştür.
CHP Kurultayı tarafından kendisine "Millî Şef" unvanı verilmiştir. İnönü, Kurtuluş Savaşı'na katılmış ve Lozan Antlaşması'nı imzalamış, birçok defa başbakanlık görevini üstlenmiştir. 1925-1937 yılları arasında 12 yıllık kesintisiz başbakanlık süresi olmakla birlikte, toplam 17 yıl 11 ay ile Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde en uzun süre başbakanlık yapmış kişisidir.
14 Mayıs 1950 genel seçimlerinde CHP %40, DP ise %52 oy aldı. Bunun üzerine CHP iktidarı DP'ye bırakırken, İsmet İnönü de cumhurbaşkanlığından ayrıldı ve ana muhalefet partisi genel başkanı olarak siyasal yaşamını sürdürdü. On yıllık muhalefet döneminde, 1954 ve 1957 seçimlerini de kaybetmesine karşın partisinin başında kaldı ve iktidarın siyasal baskılarına rağmen, CHP'nin yeniden güçlenmesine katkıda bulundu.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum