Hangisinin Basra Körfezi'ne kıyısı yoktur

Hangisinin Basra Körfezi'ne kıyısı yoktur
Hangisinin Basra Körfezi'ne kıyısı yoktur sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Hangisinin Basra Körfezi'ne kıyısı yoktur   

A- İran

B- Irak

C- Yemen

D- Suudi Arabistan

Doğru Cevap: Yemen

Basra Körfezi (Fars Körfezi) (Farsça: خليج فارس, Halîc-i Fars; Arapça: الخليج الفارسي, el-Halîc'el-Farsî) , Arabistan Yarımadası'nın kuzeyi ile İran' ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu’na bağlı körfez. Zengin petrol ve doğal gaz yatakları vardır.
Yüzölçümü 240.000 km²’ye varan bu iç denizin Irak kıyılarında Şattülarap’ın ağzından başlayarak Hürmüz Boğazı çıkışına kadar olan uzunluğu 975 km., en geniş yerinde eni ise 370 kilometredir. Genel olarak körfezin derinliği İran’a yakın taraflarda 90–110 m. arasında iken Arap kıyılarında ortalama 35 m. civarındadır. Esasen sığ olan körfez bölgesinde Fırat, Dicle ve diğer nehirlerin taşıdıkları kum ve çamurlar da gittikçe denizi doldurmakta ve özellikle kuzey kıyılar güneye doğru ilerlemektedir. Önceleri bu kıyıların çok daha yukarıda oldukları ve Fırat ile Dicle’nin ayrı yerlerden denize döküldükleri bilinmektedir. Nehir sularının azlığı ve aşırı buharlaşma dolayısıyla körfezin suyu oldukça tuzludur. Dünya petrol üretiminin üçte biri körfez bölgesinde gerçekleştirilirken yine dünya petrol rezervlerinin üçte ikisi de bu bölgede bulunmaktadır. Petrol zenginliğine ilave olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerde bol miktarda doğal gaz da çıkmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.