Hareketli Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Hareketli Çocuklara Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuzun öğretmeninden “dersi dinlemiyor, sürekli dalıyor, çok hareketli” gibi şikâyetler işitiyorsanız çocuğunuzda hiperaktivite bozukluğu olabilir.

Uzmanlar zeki oldukları halde derse ilgilerini veremedikleri için başarısız olan hiperaktif çocukların; ailesi ve öğretmenleri tarafından yaramaz olarak algılanıp sürekli uyarıldıklarında ciddi psikolojik sorunlar yaşayabileceğini belirtiyor.

US Psikiyatri Enstitüsü’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, her hareketli çocuğun hiperaktif olmadığını hatırlatıyor.

Hareketli olduğu için sürekli uyarılan, azarlanan çocuğun depresyona girebileceğini dile getiren Sayım, “Hiperaktif çocuklar derse yoğunlaşamadıkları için öğrenmeleri de gerektiği ölçüde gerçekleşmez. Bu durumda çocuğun kapasitesi olmasına rağmen bu kapasiteyi kullanamaz ve başarısı düşük olur. “Dersi dinlemiyor, yerinde oturmuyor veya dalıp gitmeleri var” şeklinde ilk hafta öğretmenden ailelere şikâyetler başlar. Eğer öğretmenler ve veliler bunu yaramazlık ve tembellik olarak düşünüp çocuğu fazla uyarırsa, çocuk kendisini çaresiz hisseder. Bu durumda çocukta; depresyon, alt ıslatma, kekemelik, tırnak yeme ve içe kapanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir” diyor.

DÜRTÜ KONTROLÜNÜ ÖĞRETİN

Aynur Sayım aile ve öğretmenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuk çok hareketli, dağınık, dikkatini derse veremiyor, sürdüremiyor, ödev yapmak istemiyorsa bu bir sinyaldir ve çocuk bir konuda zorlanıyor demektir. Öğüt vermek ve cezalandırmak sorunu çözmez. Uzman yardımı alınmalıdır. Sınıf ve rehber öğretmeni, aile, çocuk ve tedavi ekibi, hiperaktivite tedavisinin 4 ayağını oluşturur. Okulda yapılacak çalışmalar, çocuğun var olan yeteneklerinin ön plana çıkarılması, liderlik özelliklerini olumlu kullanmasına yardımcı olmak için davranış çalışmalarını içermektedir. Teşhis sonrası; dikkat egzersizleri, davranış çalışmaları, çocuğun bireysel psikoterapisi, ailenin ve okulun yönlendirilmesi gibi çalışmalar yapılmalıdır.”

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.