Harvard Üniversitesinde 1999'da yapılan bir deneyde katılanlardan bir video kaydındaki top oynayanların paslaşmalarını saymaları

Harvard Üniversitesinde 1999'da yapılan bir deneyde katılanlardan bir video kaydındaki top oynayanların paslaşmalarını saymaları
Harvard Üniversitesinde 1999'da yapılan bir deneyde katılanlardan bir video kaydındaki top oynayanların paslaşmalarını saymaları istenmiş vu sırada ekrana giren hangi kostümlü kişiyi deneklerin sadece yarısı görebilmiştir sorusunun cevabını vereceğiz.

ATV’nin vazgeçilmez yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster? 26 Mart 2023 Pazar yeni bölümü ile ekranlarda izleyicileri ile buluştu. Kenan İmirzalıoğlu’nun sunumu ile yayınlanan yarışmada yarışmacıya sorulan sorunun cevabı merak konusu oluyor.

Soru : Harvard Üniversitesinde 1999'da yapılan bir deneyde katılanlardan bir video kaydındaki top oynayanların paslaşmalarını saymaları istenmiş vu sırada ekrana giren hangi kostümlü kişiyi deneklerin sadece yarısı görebilmiştir

A- Palyaço
B- Darth Vader
C- Goril
D- Kurabiye Canavarı

Doğru Cevap: Goril

Bu deneyden ilham alan araştırmacılar Trafton Drew, Melissa L.-H. Võ ve Jeremy M. Wolfe; 2013’te, “Görünmez Goril Tekrar Ortaya Çıkıyor: Uzman Gözlemcilerde Sürekli İstemsiz Körlük” isimli çalışmayı yürüttü. Yazarlar, 3 deney setinden elde ettikleri bulguların ışığında dikkatsizlik olgusunu tartıştılar.

Söz konusu çalışmayı incelemek için istemsiz körlük fenomenine aşina olmamız gerekir. Bu fenomen literatüre Mack ve Rock’ın İstem Dışı Körlük kitabıyla girdi. Mack, “Çalışmalarımızdan sonra, dikkat olmadan bilinçli bir algı olmadığına ikna oldum,” diyor. Bu söylem bilinçsiz algılamanın, bazı şeyleri gözden kaçırmanıza yol açabileceği sonucunu getirdi, en absürd olanları bile!

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.