Hava direnci nedir, nelere bağlıdır

Hava direnci nedir, nelere bağlıdır
Hava direnci nedir, nelere bağlıdır, hava direnci formulü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hava direnci, havada hareket eden nesnelerin yaşadığı bir tür sürtünme kuvvetidir. Normal sürtünme gibi, hava direnci de doğası gereği dirençlidir. Bu kuvvetin gücü, cismin yüzey alanına olduğu kadar hızına da bağlıdır.

Hava direnci, bir nesne içinden geçtiğinde havanın neden olduğu bir kuvvettir. Bu kuvvet, havadan geçen bir cisme zıt yönde etki eder. Hava direnci, hareket eden cisme karşı bir sürtünme kuvveti uygular. Bir vücut hareket ettikçe, hava direnci onu yavaşlatır. Vücudun hareketi ne kadar hızlı olursa, ona karşı uygulanan hava direnci o kadar üstün olur. Hava direnci, bisiklet, araba, tren, roket, uçak ve hatta canlı cisimler gibi tüm hareketli nesneleri etkiler.

Hava direnci nelere bağlıdır

Hava, %70'in üzerinde nitrojen (N2), -22 oksijen (O2), karbon dioksit (CO2) ve daha küçük oranlarda Argon gibi diğer gazlardan oluşan gazların bir kombinasyonudur. Hava direnci;

  • Hıza,
  • Sürüklenme kuvvetine,
  • Şekle ve boyutuna,
  • Yüksekliğine göre değişmektedir.

Örneğin, kare bir karton parçasının hareketi, karton geniş tarafı havayla birlikte yönlendirildiğinde, zemine paralel yönlendirilmesine göre havadan daha fazla dirençle karşı karşıya kalır. Kartonun derinliği, uzunluk ve genişliğinin yüzey alanından çok daha küçük bir yüzey alanına sahiptir.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.