Hayvan grupları içinde sosyal hiyerarşinin varlığı nasıl anlaşılır

Hayvan grupları içinde sosyal hiyerarşinin varlığı nasıl anlaşılır
Hayvan grupları içinde sosyal hiyerarşinin varlığı nasıl anlaşılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Grup halinde bulunan canlılarda sosyal beceriler de diğer canlılara göre oldukça gelişmiştir. Bu canlılar iş birliği içerisinde bulunsalar da aralarında eş ve besin alanı adına rekabet oluşmaktadır. 

Sosyal hiyerarşi doğrultusunda grup içerisinde bulunan canlılar güçleri ile orantılı olarak bir diğerini kontrol etme ve ona üstünlük sağlama eğilimi içerisinde olacaklardır. 

Çiftlik hayvanları sosyal türlerdir. Grup halinde yaşayan hayvanlar arasında sosyal hiyerarşinin tesisiyle, hayvanların sürekli olarak kavga etmesi, sosyal huzursuzluk önlenmektedir. Ancak sosyal hiyerarşinin hayvanlar arasında kaynakların kullanım sırasını da belirlediği unutulmamalıdır. Agonistik davranışlar hayvanlarda enerji kayıplarına, yaralanmalara ve sürüde genel bir huzursuzluğa yol açabilmektedir. Yetiştirme sistemi ve grup büyüklüğü sosyal davranışların sıklığını ve şeklini etkilemektedir. Hayvansal üretimde agonistik davranışların sıklığını en alt seviyede kalmasını sağlayacak, sürüde verim kayıplarını önleyecek yetiştirme uygulamaları yapılmalıdır. 

Yabani hayvanların yaşamlarında önemli bir olgu olan sosyal hiyerarşi ve agresif etkileşimlerin çiftlik hayvanlarında da önemli olduğu bilinmektedir. Sosyal hiyerarşinin oluşumu ve kararlılığına etkili en önemli faktörlerden hayvanda boynuzun varlığının yetiştiricilik uygulamalarında ciddi bir sorun olduğu düşünülmektedir. Ancak boynuz köreltme uygulaması keçi yetiştiriciliğinde hayvan refahı bakımından iki yönlü olarak ele alınması gereken bir konudur. Uygulamanın kendisi acı verici olması nedeniyle bireysel refahı olumsuz olarak etkiler. Buna karşın boynuzlu ergin hayvanların birbirleriyle olan olumsuz etkileşimleri sürü refahı açısından önemli bir olumsuzluktur.

Hayvanların verimlerinin sosyal sıralamadaki yerleri tarafından etkilendiği bilinmektedir. Bu anlamda damızlık niteliği iyi olduğu halde sosyal sıranın en altlarında yer aldığı için verimsiz olduğu düşünülen hayvanların damızlıktan çıkarılmasını önlemek için ıslah programlarında sosyal sıralamanın bir çevre faktörü olarak gözetilmesi yararlı olacaktır. Hayvanlar arasında agresif davranışların sergilenmesi ve düzeyi noktasında varyasyon görülmektedir. Bu varyasyonların belirlenmesi için ıslah çalışmalarında hayvanları agresif davranışlar anlamında bireysel olarak irdeleyen hayvan mizacı çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.