Hayvanlar hangi yollarla haberleşir

Hayvanlar hangi yollarla haberleşir
Hayvanlar hangi yollarla haberleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hayvan gruplarında faaliyetlerin bir düzen içerisinde gerçekleştirilmesi adına haberleşmenin büyük bir önemi bulunmaktadır. Haberleşmenin gerçekleştirilmesi, işbirliğinin sağlanmasında önemlidir. Bu doğrultuda hayvanların hassas farklı duyu organları, onların daha kolay haberleşmelerini sağlamaktadır.

Bal arıları, haberleşme adına sergiledikleri farklı figürler sayesinde etrafta besin kaynağının bulunup bulunmadığını, birbirlerine haber vermektedirler.

Balıklarda ise kimyasal iletim sayesinde haberleşme gerçekleşmektedir. Yayın balıkları yaralandıklarında suya salgıladıkları kimyasallar ile diğer balıkların uyarılmalarını sağlamaktadırlar.

Sesli haberleşme birçok hayvanın kullandığı bir yöntemdir. Ses her zaman insanlardaki gibi ağız yoluyla değil bazen çıngıraklı yılanlarda olduğu gibi kuyruk hareketi ile veya çekirgelerde olduğu gibi vücut sürtünme hareketi gibi değişik yöntemler ile çıkarılabilir.

Hayvanlar sesli haberleşmede biz insanların kullandığı ses dalgalarından çok farklı dalga frekanslarını da kullanırlar. Örneğin yarasalar ultrason dalgaları (20 kHz üzerindeki dalgalar) ile hem haberleşir hem de bunu yerlerini saptamak için kullanırlar.

Koku da kimyasal bir haberleşme şekli olarak yaygın kullanılır. Hayvanlar çevrelerindeki çok hassas kokuları algılayarak veya koku salarak çevreleri ile irtibat kurabilirler.

Yine farklı haberleşme tekniklerinden birisi de dokunmadır. Antenleri ile işçi adayı olan karıncalara dokunarak mesaj veren karıncalar, veya özel bir dans şekli ile birbirlerine dokunarak mesaj veren arılar bu haberleşmenin ilginç örnekleridir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.