Her koyun kendi bacağından asılır

Her koyun kendi bacağından asılır
Her koyun kendi bacağından asılır, herkes kendinden sorumludur. Kimse bir başkasının tutum ve davranışlarından sorumlu tutulamaz.Kişi düştüğü zor durumdan kendisini kurtarmasını bilmelidir.

Herkes kendi davranışlarından sorumludur. Herkes kendi hatasının cezasını kendi çeker. Başka sorumlu aramak gerekmez. Hiç kimse başkasının yaptığı bir hatadan ötürü hesap vermez.

Her koyun kendi bacağından asılır atasözünün anlamı 

Bazı suçlar sadece kişiyi ilgilendirir. Bunun bedelinide yapan öder. Kimi suçlarda kişinin kendisini aşar, çevresini ve toplumunu ilgilendirir. Bu tür suçların bedelini yapan değil, koskoca bir toplum öder. Bir koyun asıldığı yerden henüz kokmadan kaldırılırsa, ne ala; yoksa orada kokmaya başlarsa, bu koku herkesi rahatsız eder.

Kişiler yaptıklarından sorumludur. Bir kişinin suçu başkasına yüklenemez. Ancak toplumu ilgilendiren hususlarda kişilerin uygunsuz hareketleri çevrelerine de zararlı olur. Evet, koyun kendi bacağından asılır; ama kokusu herkesi rahatsız eder. Özel hususlarda kişilerin özgürlükleri, istekleri ölçüsünde artarsa da başkalarını ilgilendiren hususlarda özgürlükler sınırlıdır. Bu bakımdan atasözünün serbestlik getiren yorumu yanlıştır.

Başkalarının hareketlerine fazla karışmamak gerektiğini öğütlemek için kullanılır.

Her koyun kendi bacağından asılır hikayesi

Vaktiyle bir memlekette bir Allah dostu yaşarmış. Bu adamın tek gayesi Allah’ın rıza­sını kazanmakmış. Günlük rızkını kazanır, kalan vaktini de iba­detle, insanlara iyilikle, nasihatle geçirirmiş. Çarşıda, pazarda, halk içinde dolaşırken hatasını gördüğü insanları yine Allah rızası için uyarırmış. Uyarırmış uyarmasına ama ikazları insanla­rın işine gelmediği için bir kulaklarından girer, öteki kulaklarından çıkarmış. Üstüne üstlük işittikleri nefislerine de ağır geldiği için pek karşılaşmak istemezlermiş bu Allah dostuyla. Yine bir gün terazide haksızlık yaptıkları için pazarcıları uyarmış bu adamcağız.

Pazarcılar da altta kalmamışlar, “Vay efen­dim, sen bize nasıl iftira ediyorsun, hiç mi Allah’tan korkmuyorsun’’ diyerek velveleye vermişler ortalığı. Affatta hırslarını alamayıp bizzat kadıya çıka­rak şikâyet etmişler adamcağızı. Kadı, yaşlı adamı huzuruna çağırmış. Bir de ondan dinlemiş hikâyeyi.

“Hile yapıp günaha girmesinler diye uyardım ben onları” diye sözlerini bitirmiş yaşlı adam. “Zabitler tezgâhları denetliyor. Sen hiç kafa­na takma. Ne yapacaksın sen milletin ne yaptı­ğını, ne ettiğini? Her koyun kendi bacağmdan asılır. Kendi ibadetini yap, başkasına karışma” demiş kadı. Yaşlı adam hiç sesini çıkarmadan kadının huzurundan çıkmış. Gidip bir koyun almış. Koyunu kesip butları­nı mahallenin ortasındaki evinin cumbasmdan sallandırmış.

Onu görenler “İyice delirdi bu adam” deyip gülerek uzaklaşmışlar. Aradan birkaç gün geçmiş, asılan etler kokmaya başlamış. Etrafı kesif bir koku sarmış. İnsanlar mahallenin ortasından geçemez olmuşlar. Mahalleli “Deli misin be adam, kaldır at şu etleri, kurt düşecek yakında” diye ısrar etse de ihtiyar adam kaldırmamış. Mahalleli de soluğu yine kadının huzurunda almış. “Aman efendim, gözünüzü sevelim, koku­dan mahalleye girilmez oldu. Etraf sinekten böcekten geçilmiyor. Bu adam iyice bunadı mı ne yaptı? Yalvarırız bir konuşun da indirsin şu leşleri” demişler kadıya hep bir ağızdan.

Kadı yine ihtiyarı huzuruna çağırmış. Bu sefer mahalleli de yanındaymış. “Ey adam, derdin ne de bütün mahalleyi kokuya verdin? Bak mahallelinin hepsi senden şikâyetçi. Bu kaçmcı vukuatın?” demiş. İhtiyar adam gülümsemiş. “Kadı efen­di,” demiş, “ben ne yapmışım ki? Eler koyun kendi bacağından asılır, kimseye karışma diye buyuran sizsiniz. Ben de aynen öyle yaptım. Koyunları bacaklarından astım. Madem kim­seye karışılmayacaksa herkes bana niye karı­şıyor?” “İyi de” demiş kadı, “Senin yaptığının her­kese zararı var.”

“İşteee” demiş ihtiyar, “her koyun kendi bacağından asılsa da bütün çevreyi rahatsız ediyor. Bir kötülüğün sadece yapana değil, her­kese zararı var.”
Kadı ile etrafındakiler hatalarını anlamışlar. İhtiyardan özür dileyip, bir daha nasihatlerini kulak ardı etmemişler.

İşte böyle, insanlar kendi yaptıklarından sorumludur. Herkesin günahı kendi boynuna- dır ancak başkalarmı da ilgilendiren konularda insan kafasma göre davranamaz, dilediği gibi keyif çatamaz.

Her koyun kendi bacağından asılır TDK anlamı ve örnek cümle

“herkes kendi davranışlarından sorumludur, herkes hatasının cezasını kendisi çeker” anlamında kullanılan bir söz: “Neyse boş ver, her koyun kendi bacağından asılır Sadullah.” -M. İzgü.
Bana bulaşmamalıydı sonuçta herkes kendi bacağından asılır.
Ödevi grupça yapmışlardı ve iyi not alınmıştı ancak Ayşe'nin kendisinin yaptığı kırık vazo her koyunun kendi bacağından asıldığını kanıtlıyordu.

Her koyun kendi bacağından asılır atasözünün ana fikri

Herkes kendi davranışlarından sorumludur, herkes hatasının cezasını kendisi çeker.

Kaynak:Eğitim Sistem

65
172
75
102
103
64
121
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.