Homozigot nedir, heterozigot nedir

Homozigot nedir, heterozigot nedir
Homozigot nedir, heterozigot nedir, Homozigot ve Heterozigot kavramları size ne ifade ediyor bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Homozigot: Bir karakteri kontrol eden iki alel gen birbirinin aynısı ise buna homozigot denir.
SS dd OO XX gibi.

Heterozigot: Bir karakteri kontrol eden iki alel gen birbirinden farklı ise buna heterozigot denir.

Kalıtım ile ilgili olarak;

Yavrular anne-babaya benzer, ama aynısı değildir.

Mendel’in çalışmalarının kalıtım acısından önemi:

Canlılar arasında akrabalık ilişkilerinin ortaya çıkarılmasını sağlayan,bunların anne ve babadan çocuğa nasıl geçtiğini ve kalıtsal hastalıkları inceleyen bilim dalı kalıtım (genetik) olarak adlandırılır.Kalıtım,anne ve babadaki bir özelliğin yavru bireylere hangi oranda geçeceğini matematiksel olarak olasılık bilimiyle açıklar.

Mendel yaptığı çalışmalarla; çaprazlama yöntemini, arı döl (saf döl – homozigot), melez döl (heterezigot) kavramlarını kazandırmış, kalıtım biliminin temellerini atmıştır.

Arı Döl (Homozigot): Aynı özelliği taşıyan gen çiftidir. Yani iki harfin de büyük yada iki harfin de küçük olması. (AA,aa)

Melez Döl (Heterozigot): Bir gen çiftinde 2 farklı özelliğin barınmasıdır. Yani iki harften biri büyük diğeri küçüktür.(Aa)

3915
2422
1603
444
781
941
2373
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum