Hücre içi ve hücre dışı sindirim nedir

Hücre içi ve hücre dışı sindirim nedir
Hücre içi ve hücre dışı sindirim nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Besinlerin sindirimi enzimler yardımıyla hücre içinde gerçekleşiyorsa hücre içi sindirim; besinler hücre dışında sindirildikten sonra hücre içine alınıyorsa hücre dışı sindirim olarak adlandırılır.

Hücre içi sindirim; Besinler fagositoz ya da pinositozla besin kofulu oluşturarak hücre içine alınır ve lizozom görev yapar. Hücre çeperi olanlarda gerçekleşmez.

Hücre dışı sindirim; Besinlerin enzimlerle hücre dışında parçalanmasına denir. Holozoik hayvanlar "katı parçacıklarla", böcekçil bitkiler ve saprofitler olmak üzere üç grupta gerçekleşir.

Hücre İçi Sindirim: Hücre içi sindirim, hücre içinde gerçekleşen bir sindirim türüdür. Birçok ökaryotik hücre (örneğin, hayvan ve bitki hücreleri) hücre içi sindirimle besin maddelerini işler. Bu süreçte, hücre içindeki organel olan lizozomlar sindirim enzimleri üretir. Bu enzimler, hücre içindeki besin parçacıklarını sindirir ve daha küçük moleküllere parçalar. Hücre içi sindirim, hücre içindeki besinlerin enerji üretimi veya hücresel işlevler için kullanılabilmesini sağlar.

Hücre Dışı Sindirim: Hücre dışı sindirim, organizmanın dışında gerçekleşen sindirim türüdür. Bu süreç, çok hücreli organizmaların vücutlarına giren besin maddelerini işlemek için kullanılır. Örneğin, insanlar, hayvanlar ve bazı bitkiler hücre dışı sindirimi kullanır. Sindirim sistemi içerisindeki organlar (ağız, mide, bağırsaklar vb.) besinleri işleyerek daha küçük moleküller haline getirir, ardından bu besin maddeleri kana geçer ve vücudun ihtiyaç duyduğu yerlere taşınır.

Sonuç olarak, hücre içi sindirim hücrelerin kendi içinde gerçekleşen bir sindirim türüdür, hücre dışı sindirim ise organizmanın vücudu dışında gerçekleşen bir sindirim türüdür ve daha karmaşıktır. İnsanlar gibi çok hücreli organizmalar, hücre dışı sindirimi kullanarak vücutlarının enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılar.

2
2
2
2
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.