Hucurât suresi 13. ayetten çıkarılabilecek mesajlar nedir

Hucurât suresi 13. ayetten çıkarılabilecek mesajlar nedir
Hucurât suresi 13. ayetten çıkarılabilecek mesajlar nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah’tan korkmak gerektiği, onun yolundan şaşmamanın önemi ve Allah’ın yüce olması anlatılmaktadır.

﴾13﴿ - Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.

“Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdardır.” (Hucurât suresi, 13. ayet.) Medine’de nazil olan bu sure bizlere edep ve adaptan bahsetmektedir. Bu surenin on üçüncü ayetinde de Rabbimiz, bütün insanların bir anne babadan dünyaya geldiğinden, herkesin eşit olduğundan bahsetmekte, kavim ve kabile olarak farklı yaratılmanın sebebinin ise birbirimizi tanımamız için olduğunu haber vermektedir. Üstünlüğün soyda, ırkta, cinsiyette veya zenginlikte değil de Allah’ın (c.c.) emirlerine sarılma ve nehiylerinden kaçınma hususunda, kim daha gayretli ve dikkatli ise onda olduğunu bildirmiştir.

İnsanlığın atası Hz. Âdem (a.s)’dir. Adem, topraktan yaratılmıştır ve Allah (c.c) "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının..." (Nisâ, 4/1) buyurmaktadır. Buraya kadar her şey, İnsanın nasıl yaratıldığına işaret eden ayetlerdir. Bundan sonra ise Allah (c.c) ayetin devamında insanlara farklı bir mesaj vermektedir.

“Tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık”

İnsanlık, Hz. Âdem’den (a.s) türeyerek başlamış ve günümüze kadar gelmiş, bundan sonra da kıyamete kadar devam edecektir. Ancak her insanın ırkı aynı değildir. Türk, Kürt, Arap, Çerkez, İngiliz, Alman vs. her biri farklı bir ırktandır ve her biri farklı kabilelerdendir. Ama en sonunda bir arada toplandığında biz buna “insan âlemi” diyoruz. Yani ırkı ve milliyeti ne olursa olsun tüm insanların bir araya gelmesi ile “insanlık” oluşur. Eğer herkes insan ise ve kimsenin kimseden farklı bir ruh hali yoksa yani “insan” olarak değerlendirilen herkes eşit haklara sahip ise (görme, duyma, koklama, yeme-içme) gibi temel ihtiyaç haklarına sahip ise o zaman insanın insandan üstünlüğü, “yaratılış” bakımından farksızdır. İnsanların kabile ve kavimlere ayrılmasının nedeni se insanların birbirleri ile tanışmaları ve kaynaşmaları içindir.

“Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.”

Hucûrat Suresi 13. Ayette verilen mesajlar hakkında verilen son bilgi ise Allah (c.c) insanı sürekli gözettiği ile ilgilidir. Yani bizler insanlar olarak ne yaparsak yapalım, ister açıktan ister gizli olarak hangi ameli işlersek işleyelim, Allah (c.c) tüm bunlardan haberdardır ve kıyamet günü yaptığımız her şeyden bizi mutlaka hesaba çekecektir.

1053
733
1003
106
116
104
132
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum