Hüküm ve dinî hüküm kavramlarının anlamları nedir

Hüküm ve dinî hüküm kavramlarının anlamları nedir
Hüküm ve dinî hüküm kavramlarının anlamı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hüküm nedir; İslâm dininin, insanların dünya ve âhiret mutluluğunu sağlamak üzere getirdiği kuralların bütününe şer'î hükümler (ahkâm-ı şer'îyye) veya ilâhî hükümler (ahkâm-ı ilâhiyye) tabir edilir. Sözlükte "iyileştirmek amacıyla menetmek, düzeltmek; karar vermek" mânalarında masdar ve "ilim, derin anlayış; siyasî hâkimiyet, karar ve yargı" anlamlarında isim olarak yer alan hüküm (hükm, çoğulu ahkâm) İslâmî ilimlerin teşekkül etmesinden sonra mantık, kelâm ve fıkıhta değişik şekillerde tanımlanmıştır.

Dini hüküm; asıl olarak “men etmek” anlamına gelen dini hüküm, bir şeyin ya da bir durumun diğerine olumlu veya olumsuz olarak yüklenmesi (isnad edilmesi/hamledilmesi)dir .Dini Hüküm bir söz, inanç/düşünce veya fiile izafe edilen yargıdır.akli, hissi ve şer’î hükmü birlikte içerir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.