Hz. İbrahim kıssasında verilen başlıca mesajlar

Hz. İbrahim kıssasında verilen başlıca mesajlar
Hz. İbrahim'in sınanması ve bu sınav neticesinde "Halilullah" mertebesine çıkması, bu konuda bize bir perspektif sunmaktadır. İslam ve Kur'an hizmetini hayatın merkezine yerleştirecek olanların ilmi, manevi, ruhi ve...

Hz. İbrahim Kıssasında Verilen Başlıca Mesajlar
1. Allah Teala’nın (c.c) insanoğluna gönderdiği peygamberlerin hepsi Müslümandır:
“İbrahim, ne Yahudi, ne de Hristiyan idi. Fakat o, Allah’ı bir tanıyan dosdoğru bir Müslüman idi, müşriklerden de değildi.”(Âl-i İmrân, 3/67.)
2. Peygamberlere bazen en yakınları dahi iman etmemiştir. Dolayısıyla İslam’da esas olan kan bağı değil, takva yani doğru inanç, düzgün ibadet ve güzel ahlaktır:
“İbrahim, babası Âzer’e: Birtakım putları tanrılar mı ediniyorsun? Doğrusu ben seni de kavmini de apaçık bir sapıklık içinde görüyorum, demişti.”(En’am, 6/74.)
3. İnsanoğlu, sadece aklı ve vicdanıyla dahi Allah Teala’nın (c.c) varlığı ve birliği inancına ulaşabilir:
“Gecenin karanlığı onu kaplayınca bir yıldız gördü, Rabb'im budur, dedi. Yıldız batınca batanları sevmem, dedi. Ay’ı doğarken görünce Rabb'im budur, dedi. O da batınca Rabb'im bana doğru yolu göstermezse elbette yoldan sapan topluluklardan olurum, dedi. Güneş’i doğarken görünce de Rabb'im budur, zira bu daha büyük, dedi. O da batınca dedi ki: Ey kavmim! Ben sizin Allah’a ortak koştuğunuz şeylerden uzağım. Ben hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”(En’am, 6/76-79.)
4. Peygamberler, insanları İslam dinine inanmaya sadece vahiyle değil, akli delillerle de ikna etmeye gayret etmişlerdir:
“... İbrahim: Allah Güneş’i doğudan getirmektedir; haydi sen de onu batıdan getir, dedi. Bunun üzerine kâfir şaşırıp kaldı. Allah zalim kimseleri hidayete erdirmez.”(Bakara, 2/258.)
5. Allah Teala (c.c), kendisine inanan sadık kullarını asla yalnız bırakmaz ve en zor anlarında onların yanında olur:
“Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol! dedik. Böylece ona bir tuzak kurmak istediler; fakat biz onları, daha çok hüsrana uğrayanlar durumuna soktuk.”(Enbiya, 21/69-70.)

409
95
248
221
32
37
246
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.