Hz. Musa’nın hayatı kısaca

Hz. Musa’nın hayatı kısaca
Hz. Musa (a.s.) hakkında neler biliyorsunuz, Hz Musa'nın hayatı hakkında bilgi, Hz. Musa soyağacı, duası ve kıssası, Hz. Musa kimdir, ne zaman ve kaç yıl yaşadı, Hz. Musa’nın hayatı kısaca bilgiler yayınlayacağız.

Allah’ın, dört büyük kitaptan biri olan Tevrat’ı verdiği ve yeryüzünde dinini tebliğ edip, hakim kılması için gönderdiği Ulu’l-Azm Peygamberlerden biri olan Hz. Musa’nın (a.s.) hayatı…

Hz. Musa peygamber kimdir, ne zaman ve kaç yıl yaşadı

Hz. Musa'nın MÖ 1391 ile 1271 arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Ürdün'de bulunan Nebo Dağı'nda vefaat etmiştir. 120 yaşında öldüğü düşünülmektedir. Peygamberliğini ise Tur Dağı'nda almıştır.

Firavun, bir gece rüyâsında Beyt-i Makdis’ten bir ateşin çıkıp, Kıptîlerin evlerini yaktığını, ancak İsrâîloğulları’na bir zarar vermediğini gördü.

Rüyâyı tâbir ettirdi ve ona:

“–Benî İsrâîl’den bir çocuk çıkacak ve senin saltanatını yıkacak!” dediler.

Bunun üzerine Firavun, İsrâîloğulları’ndan doğacak olan bütün erkek çocukların öldürülmesini emretti.

Hazreti Musa (a.s.) kendisine kutsal kitap indirilen dört büyük peygamberlerin birisidir .Kendisi İsrailoğulları soyundan gelmektedir. Hz Musa (a.s.) Mısır’da dünyaya gelmiştir, çünkü İsrailoğulları Hz Yusuf (a.s.) Peygamber tarafından Mısır'a götürülmüştür. Fakat zamanında Mısır halkı israiloğullarını alt sınıf olarak kabul etmeye başlayıp onlara eziyet etmeye başlamıştı. Mısır'ın yöneticisi olan firavun kendisine kahinler tarafından ulaştırılan kehanet üzerine İsrailoğulları soyundan yeni doğan bütün çocukların öldürülmelerini emretmiştir.

Hz Musa'nın annesi oğlunun öldürülmesi için onu bir sepetin içine koyup Nil nehrine bırakmıştı. Hz Musa (a.s.) bir süre yol aldıktan sonra nehirde gezmekte olan Firavun'un eşi tarafından fark edilir. Firavundan habersiz bu bebek için süt anne aranır, fakat bebek gelen bütün anneleri emmeyi reddeder, ta ki annesi gelene kadar. Annesi gelir, Hz Musa (a.s.) annesini emmeye başlar ve böylece firavunun sarayında ikisi birlikte yaşamlarını devam ettirirler. Hz Musa (a.s.) büyümüş, yaşadığı bir olaydan dolayı Mısır’ı terk etmek zorunda kalmıştır. Bu arada kendisine peygamberlik verilince kardeşi Harun peygamberle birlikte firavunu hak dinine davet ederler. Fakat Firavun bu çağrıya olumsuz cevap verir. Sonra, İsrailoğulları’na eziyet ve zulümler başlar. Bu arada Hz Musa'ya inananlar da çoğalmaktadır.

Hz Musa (a.s.) göstermiş olduğu mucizeler sonunda firavundan İsrailoğulları’nın Mısır'dan ayrılmaları için izin alır. Bir gece toplanan İsrailoğulları yola çıkarlar, bunu haber alan firavun ordusu ile birlikte İsrailoğulları’nın peşine düşer. Kızıldeniz’e kadar takip eder. Hz Musa ve İsrailoğulları Kızıldeniz’e geldikleri zaman Hz Musa asasını kaldırır ve Kızıldeniz’e doğru uzatır. Deniz ortadan ikiye ayrılır, İsrailoğulları ve Hazreti Musa karşıya geçer. İsrailoğulları’nın karşıya geçtiğini gören firavun hemen onların arkasından onları takibe devam eder ve denizin ortasına geldiğinde daha önce Hz Musa tarafından ikiye ayrılan deniz kapanır. Firavun ve ordusu orada helak olur.

- Bu arada Tur Dağında Hz Musa'ya Tevrat indirilmiştir. Daha sonra İsrailoğulları kendi arasında ayrılmalar yaşamıştır. Hz Musa’ya isyan edenler çöllerde helak olmuştur. Hz Musa'nın yanında devam edenler Lut Gölü’nün kenarına yerleşmiştir.

2111
1981
1282
451
448
450
1093
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum