Hz. Osman’ın hayatı

Hz. Osman’ın hayatı
Hazreti Osman (ra) 580 yılında Taif'de doğdu. Kureyş'in zengin Ümeyye oğulları ailesindendir. Babasının adı Affan'dır. Peygamberimiz (sav)'den 9 yaş küçüktür.Hz. Osman (ra) asıl adıyla Osman bin Affan cennetle müjdelenen on sahabeden biridir.

Hz. Osman (ra), Dört Büyük Halife'den üçüncüsüdür. Hz. Ömer'den (ra) sonra halifelik görevini 644 yılında almış ve 12 yıl kadar sürdürmüştür. En uzun süre halifelik yapan Hz. Osman'dır. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (Sav) damadı olmuştur. Hz. Muhammed'in (Sav) önce Rukiyye isimli kızıyla evlenmiştir. Daha sonra Rukiyye'nin vefat etmesiyle bir başka kızı olan Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi'n-Nureyn yani "iki nur sahibi" olarak da anılır.

Hz. Osman (ra), ilk müslüman olanların beşincisidir. Müslüman olduğu sırada 34 yaşlarındaymış. Bedir dışındaki savaşlara katıldı. 644'de halife oldu. Sebe taraftarları evini kuşattı; oruçluyken, Kuran okurken öldürüldü (656). Cenazesini Zübeyr kaldırdı, Bâkî mezarlığına gömüldü. Osman zengindi, vahiy kâtibiydi. Kuran'ı çoğaltmıştır. Lâkabı Nâşîr-ûl Kuran'dı. 146 hadis rivâyet etmiştir.

Hz. Osman (r.a.) hayatının tamamını İslam Ansiklopedisinden okuyabilirsiniz. Tıklayınız

Kaynak:Eğitim Sistem

35
33
41
34
33
33
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.