Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım

Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım
Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım, Hz. Süleyman kimdir, Kur’an-ı Kerim’de hangi surede hayatının önemli bir kısmı anlatılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım.

Hz. Süleyman, Hz. Davud’un oğlu olan peygamberdir. Davut peygamber öldükten sonra henüz on üç yaşındayken ülkesine hükümdar oldu. Babası gibi hem peygamberlik, hem hükümdarlık yaptı. Kudüs’deki Mescid-i Aksa’yı hz. Davud yaptırmıştır. Davud peygamber kuş dilini bilir, onlara hükmederdi. Ayrıca cinleri görür, onlarla konuşurdu. Cinler de ona itaat ederdi. Kuranda Neml Suresi 15 ile 44. ayetleri arasında hayatının önemli kısımlarından bahsetmektedir.

Hz. Süleyman kimdir

Hz. Süleymân (a.s.), yüce Allah'ın yeryüzüne göndermiş olduğu bir peygamberdir. Hz. Süleyman, Gazze’de doğdu. Hz. Süleyman'ın babası Dâvûd (a.s.)'dır. Hz. Davud (a.s) vefat ettiğinde, Hz. Süleyman 12-13 yaşlarında idi. Hz. Süleyman tıpkı babası gibi önce hükümdar, sonra peygamber oldu. Beyt-i Makdis’i (Mescid-i Aksâ’yı) yedi yılda inşâ etti. Yemen’deki Sebe’ Melîkesi Belkıs ile evlendi. Hz. Süleyman Kudüs’te hayata gözlerini yumdu.

Kur’an-ı Kerim’de hangi surede hayatının önemli bir kısmı anlatılır

Kur’an-ı Kerim’de Neml suresinde Hz. Süleyman'ın hayatının önemli bir kısmı anlatılır. Neml suresinin 15 ile 44. ayetleri tamamen Hz. Davud ve Hz. Süleyman ile ilgilidir.

Kur’ân-ı Kerîm başta olmak üzere tefsir, hadis, tarih ve kısas-ı enbiyâ kitaplarında bir hükümdar-peygamber olarak Hz. Süleyman’dan -aleyhisselam- ve onun üstün vasıflarından genişçe bahsedilmektedir. Kur’an’da on altı yerde ismen geçen Hz. Süleyman’ın -aleyhisselam- Hz. Dâvûd’un -aleyhisselam- oğlu ve vârisi olduğu, üstün kılındığı, şükreden, sâlih, hakîm, anlayışlı bir kul olduğu bildirilmekte, keskin zekâsı, engin bilgisi ve hikmetiyle karmaşık meseleleri kolayca çözüme kavuşturma yeteneğinden söz edilmektedir (el-Enbiyâ 21/78-79; en-Neml 27/15, 16, 19, 20, 27, 34, 40; Sâd 38/30). Allah diğer peygamberler gibi Hz. Süleyman’a -aleyhisselam- da vahiyde bulunmuş ve onu da diğerleri gibi doğru yola iletmiştir (en-Nisâ 4/163; el-En‘âm 6/84). Kur’an, Hz. Süleyman’ın -aleyhisselam- güzel bir kul olduğunu, daima Allah’a yöneldiğini, Allah katında büyük değeri ve güzel yeri bulunduğunu belirtmektedir. (Sâd 38/30, 40)

  • Hz. Davud’un (a.s.) oğludur.
  • Kur’an’da nebi (peygamber) olarak zikredilir.
  • Kudüs kentindeki büyük tapınağı inşa etmiştir.
  • Hz. Süleyman’ın kuş dilini bilir, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olmuştur.
  • Kur’an’da Neml ve Sebe surelerinde kıssası anlatılır.
  • Kur’an’da Saba Melikesi Belkıs’ın Süleyman’ı ziyaret edip müslüman olduğu, Hüdhüd adlı bir kuş ile haberleştiklerinden bahsedilmiştir.
  • Belkıs’ın tahtını Süleyman’ın ehli kitap alimi olan baş veziri Asaf, ilim yoluyla göz açıp kapayıncaya kadar getirmiştir.
  • Kur’an’a göre Süleyman peygamber, asasına dayanır halde ölmüş, uzun süre öldüğü anlaşılamamış, ancak kurtların kemirmesi ile bastonunun düşmesi sonucu öldüğü anlaşıldıktan sonra defnedilmiştir.
  • Rivayetlere göre Süleyman’ın yeşil yakuttan yüzüğü cennetten getirilmedir.

24
109
54
67
71
36
240
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.