I. Kant’ın felsefesine neden eleştirici felsefe adı verilmiştir

I. Kant’ın felsefesine neden eleştirici felsefe adı verilmiştir
I. Kant’ın felsefesine neden eleştirici felsefe adı verilmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Immanuel Kant 18. yüzyılda yaşamış önemli bir Alman filozoftur. Temel çalışma alanları arasında: ahlak, irade, metafizik, eleştiricilik ve epistemoloji vardır. Kritisizm ya da eleştiricilik, bilgi felsefesinin temel konularından biridir ve Kant tarafından ortaya atılmış bir görüştür. Kant’ın eleştirel felsefesinin ismi, bu felsefenin hem rasyonalizmi hem de empirizmi eleştirmesinden kaynaklanır. Daha detaylı inceleyecek olursak:

  • Eleştiricilik (kritisizm), doğru bilgiye ancak akıl aracılığıyla ulaşılabileceğini iddia eden rasyonalizm ve tam aksine doğru bilgiye duyular aracılığı ile ulaşılabileceğini iddia eden empirizim arasında konumlanır.
  • Bu felsefi görüşe göre, doğru bilgi ancak hem akıl ve hem de duyular kullanılarak elde edilebilir.
  • Doğru bilgiye ulaşabilmek için dışarıdan duyular aracılığıyla elde edilenin bilginin, insan aklı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
  • Kant’a göre sadece insan aklı tarafından üretilen bilgiler, sadece deney yolu ile doğadan elde edilen bilgiler kadar eksik ve yanlış olacaktır.

4
3
2
2
4
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.