İbni Sina’nın farklı alanlarda eserler vermiş olması

İbni Sina’nın farklı alanlarda eserler vermiş olması hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İbni Sina’nın farklı alanlarda eserler vermiş olması onun çok yönlü bir kişi olduğunu gösterir.

Aynı zamanda öğrendiği bilgiler ile yetinmediğini, her zaman daha fazlasını öğrenmek ve araştırmak istediğini vurgular. Bu durum onun çağın çok ötesinde bir kisi olduğunu göstermektedir.

Hepimiz bu metinden öğrendik ki Ibni Sina tip bilimi ile yetinmemiş, mantık, matematik, felsefe, fizik, psikoloji, astronomi alanında eserler yazdı. Bu eserler Dünya dillerine çevrildi ve tüm dünyada okundu.

Kendisi küçük bir çocukken bin sene sonra okunacak eserler yazmayı planlıyordu. Nitekim dediğini de yapmıştır. Kendisi çok kararlı bir insandı. Kararlı, azimli, zeki ve çalışkan olmak kişiyi başarıya götürmektedir.

Avrupa Ibni Sina'ya "Avicenna" ismini vermiştir. Avrupa, onun yaptığı ilaçları kullanarak iyileşiyordu.

İbni Sina’nın eserlerini okuyunca bin yıl öncesinin bilgisiyle o kitapları nasıl yazdığına hayret ediyorum. İbni Sina, 980 ve 1037 yılları arasında yaşadı. Ama yaptığı çalışmalar çağının çok ilerisindeydi. Doğrusu ben de bin yıl sonra okunacak, çok kıymetli eserler yazmak isterim. 57 yıl süren hayatını neredeyse hiç teneffüs vermeden, durup dinlenmeden yaşadı.

10 yaşındayken Kur’an’ı ezberledi. Fıkıh yani İslam hukukunu çok iyi öğrendi. Matematik başlangıçta kendisine zor geldiyse de büyük bir emek vererek çalıştı ve matematik alanında da en başarılılardan oldu.

14 yaşına geldiğinde öğrenmekte olduğu konuları artık öğretmenlerinden daha iyi biliyordu.

Genç yaşta hastaları tedavi etmeye başladı. Tedavi giderlerini ödeyemeyecek hastalardan ücret almadı.

21 yaşına geldiğinde, bulunduğu ülkenin en ünlü doktorlarından biri oldu. Yaşı çok gençti ama hastalıkların pek çoğunun ilacını bulabiliyordu. Yaşı ilerledikçe Doğu’da tıp alanında en büyük bilim insanlarından biri oldu.

Orta Çağ’da, Avrupa için de tıp biliminin öncülerinden oldu. Batılılar, onu “Avicenna” diye andılar. Avrupa’da tıp alanında çok önemli ilerlemeler olmasını sağladı.Yüzlerce yıl tıp alanında ondan daha iyi bir bilim insanı yetişmedi. Avrupa’da onun yazdığı kitaplar okundu.

Yalnız tıp alanında değil başka pek çok alanda eserler verdi. Mantık, din, psikoloji, ahlak, müzik, matematik, astronomi, fizik konularında da yazdı. Bu kadar fazla alanda yazmak tek bir kişi için çok zordu. Günümüzde bile çok zor.

150’den fazla kitap yazdı. Bu kitaplar hâlâ kaynak olarak kullanılmaya devam ediliyor.

110
21
200
20
1
6
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.