İğneyi kendine, çuvaldızı ele batır atasözünün anlamı

İğneyi kendine, çuvaldızı ele batır atasözünün anlamı
İğneyi kendine, çuvaldızı ele (başkasına) batır, kendisi küçük bir kötülüğe katlanamayan, başkasına büyük kötülükler yapmaktan kaçınmalıdır. Hoşlanılmayan bir davranışın en küçüğünü, başkalarından önce kendimizde deneyip etkiyi görmeliyiz.

İğneyi kendine, çuvaldızı ele (başkasına) batır, kişiler, kendilerine yapılmasını istemedikleri şeyleri başkalarına yapmamalıdır. Bize ağır gelecek bir durum elbette başkalarını da rahatsız edecektir. Başkasını incitmeden evvel, aynı durumun küçük bir örneğinin kendi başımıza gelmiş gibi düşünülmesi, doğru yolun bulunmasına yardımcı olur. İğne acısına dayanabiliyorsak, ancak o zaman elde çuvaldız taşınabilir.

Hareketlerde ölçülü davranmayı ve başkalarına kötülük yapmamayı tavsiye için söylenir.

İğne nedir - Dikiş dikmeye, iş işlemeye vb. yarayan, ince, ucu sivri, öteki ucunda iplik geçirilecek deliği bulunan çelik araç. iki şeyi birbirine tutturmakta kullanılan, ince ve uzun, ucu sivri, metal araç.

Çuvaldız nedir - Çuval ve çuval gibi kaba dokumaları dikmekte kullanılan, ucu yassı ve hafif eğri, büyük iğne.

igneyi-kendine,-cuvaldizi-ele-batir.jpg

İğneyi kendine, çuvaldızı ele batır, İğneyi kendine, çuvaldızı ele batır atasözünün anlamı nedir?

Kendisi en küçük bir sıkıntıya katlanamayan kimse, başkalarına çok büyük sıkıntı vermemelidir. Kendisi küçük kötülüğe katlanamayan, başkalarına kötülükler yapmaktan kaçınmalıdır.

İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır TDK anlamı

Başkasına zararı dokunacak bir davranışı yapmadan önce iyi düşün, kendi kendini eleştir anlamında kullanılan bir söz.

İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır atasözünün ana fikri

Başkasına zararı dokunacak bir davranışı yapmadan önce iyi düşün, kendi kendini eleştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

20
14
25
13
16
15
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.