İki kardelen çiçeği hikayesi

İki kardelen çiçeği hikayesi
Kardelen, bir çenekli çiçekli bitki familyalarından nergisgiller içinde sınıflanan 20'ye yakın Galanthus cinsi çok yıllık, soğanlı ve otsu bitki türlerinin ortak adıdır. Kardelenler, tıbbi açıdan önemli oldukları düşünülen bitkilerdir:

Galanthus elwesii adlı kardelen türü 1874 yılında İzmir’in dağlık bölümlerinde bulunmuş ve botanik bilimine tanıtılmış, o günden sonra yapılan çalışmalarda çiçeğin ülkemizde 10′a yakın türü olduğu keşfedilmiştir.

Kardelenin Anadolu’ da bir kaç türü yetişir bunlardan bazıları galanthus nivalis, glanthus elwesii, galantus latifolius’dur.

Şimdilerde ise ülkemizde kuzey ve doğu Anadolu’da yetişen Kardelen Çiçeği, karlı günlerde de çiçek açtığı için baharı müjdeleyen ve yılın ilk açan çiçeği olarak kabul edilir.

Kardelen çiçeğinin özellikleri nedir

  • Kardelenin anlamı, kara benzeyen süt çiçeği demektir.
  • Nergisgillerden bir çiçek türüdür.
  • Kardelen sadece karda değil, eğer tüm şartlar sağlanırsa su üzerinde bile çiçek açabilen benzersiz bir çiçek türüdür.
  • Yaklaşık 900-1800 metre yükseklikte ve nemli, humuslu toprakta kolayca yetişebilir.
  • Özellikle soğuk, nemli hatta ıslak toprağı tercih eder.
  • Mineral bakımından zengin toprakları sever.
  • Su isteği yoktur.
  • -15 derece sıcaklıktan bile etkilenmeyen dayanıklı bir çiçektir.
  • Ocak ayından mart sonuna kadar çiçek açabilir
  • Kardelen çiçeği iyi bakılır, mutlu edilirse 3 aya kadar çiçeğini koruyabilir
  • Bir de çok hassas ve naziktir, dokunulmak istemez.

Birinci Kardelen Hikayesi

Kardelen çiçeği, etrafındakilerin dostlarının anlatımıyla güneşe aşık olur. Aslında hayatında güneşi hiç görmemiştir. Çünkü bilir ki güneşi gördüğü an canından olacaktır. Ama bu aşk içinde öyle büyür öyle büyür ki artık dayanılmaz bir hal alır ve Allah’a dua eder, bana bir defacıkta olsun güneşi görmeyi nasip et diye....

Ve bir gün dayanamaz Allah’ın huzuruna çıkar ve şöyle der; “Allahım güneşi görmem için bana izin ver.” Allah’ta ona şöyle seslenir; “Ey kardelen bilmez misin ki sen narin bir çiçeksin ve güneşle karşılaştığın an canından olabilirsin. İyi düşün sana iki gün mühlet veriyorum, ya güneş ya canın .

” Kardelen yüce Rabbin huzurundan ayrılır ve düşünür. Ama içindeki güneş sevdası adeta onu içten içe kemirir. 2.günün sonunda Rabbin huzuruna çıkar ve şöyle der; “Bu aşk beni öyle büyüledi ki güneşi görmek için can atıyorum. Allah’ta ona; “Cesaretini taktir ederim ey kardelen ama bir yandan da üzülürüm, çünkü canından olacaksın.” der. Ve kardelen güneşi görmenin aşkıyla tutuşurken karın üstüne çıkmaya karar verir. Tam o beyaz karın içinden kafasını çıkardığı an güneşi görür, ama ona daha önce söylendiği gibi canından olur. Bu olay herkesin kalbinde yer eder.

Herkes çocuklarına ve torunlarına bu olayı anlatır, nasihatte bulunurlar. “Eğer günün birinde aşık olursan, birini çok seversen KARDELEN gibi cesaretli ol. Eğer KARDELEN kadar cesaretin yoksa sakın aşık olma!!!

İkinci Kardelen Hikayesi

Yıllar evvel birbirini çok seven iki çiçek varmış. Bunlardan erkek olan, sevgilisini o kadar çok seviyormuş ki; baharda açtıklarında diğer çiçeklerden onu kıskanıyormuş. Buna dayanamayan erkek çiçek baharda binlerce çiçeğin içinde açmak ve kalabalığın içinde kaybolmak yerine kışın dondurucu soğuğunda açarak canından çok sevdiği sevgilisini daha fazla görmeyi hayal etmiş .Yine bahar gelmiş, bütün çiçekler toprağı yedi renge boyamışlar. Erkek çiçek kışın kurduğu hayallerini anlatmış. Dişi çiçek sevgilisinin fikirlerini çok beğenmiş, bir daha ki sefere hiç kimsenin açmaya cesaret edemediği, kışın dondurucu soğuğunda açmak için sözleşmişler. Bahar bitmiş, yaz geçmiş, kış gelmiş. Sevgilisine kavuşma hayali ile yerinde duramayan erkek çiçek, karın bir yorgan gibi kapladığı toprağı delerek yeryüzüne çıkmış. Bembeyaz karlar içinde o renkleriyle göz kamaştıran sevgilisini aramış…

Ama bulamamış. Ümidini yitiren erkek çiçek bir süre sonra üzüntüsünden boynunu eğmiş ve soğun şiddetine daha fazla dayanamamış ve hayatını kaybetmiş. İşte o günden sonra aşkı için kışın dondurucu soğuna bile aldırmadan karların içinde açan çiçeğe KARDELEN ve ona sadık kalmayıp aldatan sevgiliye HERCAİ adı verilmiş…

Siz siz olun verdiğiniz sözü asla unutmayın!!!...

Hikayeler alıntıdır...

113
127
18
7
5
11
110
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.