İkili adlandırmayı örnekler üzerinden açıklayınız

İkili adlandırmayı örnekler üzerinden açıklayınız
İkili adlandırma nedir, İkili adlandırmayı örnekler üzerinden sizlere kısaca açıklayalım.

Canlıların ikili adlandırılmasını ilk kez Linnaeus (Linne) yapmıştır. Her canlı türüne Latince kelimelerden oluşan iki ad verilir. İlk isim canlının cins ismidir, yani hangi cinse ait olduğunu gösterir. İlk ismin ilk harfi büyük harfle yazılır, diğer harfler küçüktür. İkinci ad bir tamamlayıcı kelimedir, yani canlının çeşidini açıklar. İlk olarak Carolus Linnaeus tarafından yapılan bu adlandırmaya ikili adlandırma denir.

Örneğin Morus nigra ile Sambucus nigra canlılarının ikinci isimleri aynı, ancak cins isimleri olan ilk isimleri farklı oldukları için yakın akraba değildirler.

Morus alba ve Morus nigra, yakın akrabadır çünkü cins isimleri aynıdır. Her bilim dalında olduğu gibi sınırlandırılma biliminde de yeni bazı uygulamalar yapılmaktadır.

Pinus nigra
Pinus cins ismi
nigra tanımlayıcı isim
Cins adı büyük harfle yazılır. Tanımlayıcı ad ise küçük harfle yazılır. Her iki kelime Latince olup eğik yazılır.

88
97
213
19
15
44
325
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.