İkta sistemi, tarımsal üretimin gelişmesine katkıları

İkta sistemi, tarımsal üretimin gelişmesine katkıları
İkta sistemi, tarımsal üretimin gelişmesine ne gibi katkılar sağlamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İkta sistemi, devlete ait arazilerden elde edilen vergilerin devlet adına çalışanlara maaş olarak verilmesi anlamına gelir. Bu sistemle devlet hem üretir hem de ihtiyaçlarını karşılayarak dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Böylece devlet kurumlarının işlevselliği ve devletin ekonomik gücü giderek artar.

Tarımsal üretimin de gelişmesinde etkili olan ikta sistemi sayesinde, devlet destekli birçok arazinin tarıma açılması, vergilerin uzun dönem aynı kalması, üretimin artması ve verimli toprakların tarıma açılması çok önemli olmuştur. Tarımsal üretim geliştikçe vergi geliri de artmış böylece devlet ekonomik olarak ve iş gücü bakımından da güçlü duruma gelmiştir.

  • İkta sistemi sayesinde devlet, bütçeden para ayırmadan asker yetiştirmiştir,
  • İkta sistemi sayesinde ülke içerisindeki otoritenin güçlenmesini, Osmanlı Devleti tarım arazilerinin devamlı olarak işlenmesini sağlamışlardır.
  • İkta sistemi sayesinde devletin maaş yükünün azalması sağlanmıştır.
  • İkta sistemi sayesinde toprak gelirleri ile memur maaşları karşılanmıştır. Bu sayede de iktalarda savaşa hazır askerler yetiştirilmiştir.
  • İkta sistemi sayesinde üretim kontrol altına alınmış ve sonucunda da artırılmıştır.
  • İkta sistemi sayesinde taşra içerisinde devlet otoritesi sağlanmıştır.
  • İkta sistemi sayesinde göçebe hayatı süren Türkmenlerin yerleşik hayata geçmesine olanak vermiştir.
  • İkta sistemi sayesinde vergi gelirleri de artmıştır.

32
332
31
31
31
31
69
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum