İlk doğan çocuk hem zeki hem şanslı

İlk doğan çocuk hem zeki hem şanslı
Bilim, yılların tartışmasına yepyeni bir deneyle son noktayı koydu; ilk doğan çocuklar daha zeki. Zira anneler ilk hamilelikte daha sağlıklı besleniyor, ebeveynler büyük çocuklarına daha fazla vakit ayırıyor ve eğitimiyle daha yakından ilgileniyor.

Ailenizin ilk üyesiyseniz bilimden size müjdeli bir haber var. Yıllardır kardeşler arasında süren ‘hangimiz daha zeki?’ tartışmasına bilim yanıt verdi. Evet, ilk doğan çocuksanız daha zekisiniz. Sidney ve Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından ortak yürütülen deneyde, tam 5 bin çocuk üzerinde araştırmalar yapıldı.

Yaşları 0-14 arasında değişen çocuklara, iki senede bir dahil oldukları yaş gruplarına uygun testler verildi ve test sonuçları kayıt altına alındı. Verilere göre ilk doğan çocukların IQ puanlarının genelde daha yüksek çıktığı görüldü. Araştırmacılara göre, bu durumun nedeni ebeveynlerin en büyük çocuklarına düşünmeyi gerektiren konularda daha fazla yardım etmesi.

Ebeveynlerin tüm çocuklarına verdiği duygusal destek aynı miktarlarda ancak iş detaylı düşünme gerektiren konulara gelince aileler en büyük çocuklarıyla diğerlerine göre daha fazla ilgileniyor ve zaman geçiriyor. İşin bir de biyolojik etkeni var. Bilim insanları, ebeveynlerin ikinci çocuğa hamile oldukları sırada ilk hamileliklerine kıyasla daha fazla risk aldığını söylüyor. Örneğin anne adayı daha fazla sigara içmeye başlıyor. Ayrıca araştırmalara göre, ilk çocuklar yüzde 16 daha fazla ihtimalle kardeşlerinden daha yüksek bir eğitim seviyesine ulaşıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.