İlk Türk devletlerindeki resim sanatı anlayışlarından olan hayvan üslubu ve bitki üslubu

İlk Türk devletlerindeki resim sanatı anlayışlarından olan hayvan üslubu ve bitki üslubu
İlk Türk devletlerindeki resim sanatı anlayışlarından olan hayvan üslubu ve bitki üslubu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlk Türk devletlerinde sanat anlayışı gözlem yeteneklerinin gelişmesi ve mağaralara yapılan resimlerin çevresel figürler taşımasıyla gelişmeye başlamıştır. Bu bakımdan ilk resim sanatı eserlerinde hayvan ve bitki üslubu öne çıkmıştır. İlk Türk devletlerindeki resim sanatı anlayışının böylece geliştiği görülmüştür.

Resim sanatında binek ve güçlü hayvanların öküz, inek ve at olarak ortaya çıkması, incelik ve zarafet olarak da ceylan gibi figürlerin ortaya çıkması söz konusu olmuştur. Aslan, kurt de bilgelik, liderlik gibi etkileri anlatmaktadır. Bitki üslubu olarak da çiçeklerin işlenmesi hoşgörü, adalet, sevgi ve saygı ifadelerinin işlenmesi anlamına gelmiştir.

İlk Türk devletleri yapısı gereği doğa ile iç içe yaşayan, göçebe bir devletti. Doğanın kalbinde yaşayan bu devlet, kültürel ve yaşamsal olarakta doğadan bir çok parçayı kendi içlerine katmıştır. Sanatsal açıdan bunu daha en iyi doğayı kendilerine benimseyişlerinden anlayabiliriz. Türkler doğayı dini açıdan bir çok yönden benimsemişlerdir. Şamanizm’de bulunan bitkisel ritüellerin ve Türklerin kendilerini kurtlara benzetmesi, doğaya verilen önemi gözler önüne sermektedir.

18
151
3
3
23
3
150
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.