İlk ve acil yardım teknikeri ne iş yapar

İlk ve acil yardım teknikeri ne iş yapar
Hayat kurtarıcı ilk girişimi yapan olmak ister misiniz? İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşları, tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlk ve Acil Yardım Teknikeri kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları, gerektiğinde bulundukları yerde ilk tedavilerini yapıp, güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine getiren kişidir.

İlk ve Acil Yardım Teknikerleri;

• Hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirler,
• Durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular,
• Hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya itfaiyenin yardımını sağlar, yolda hastaya acil bakım hizmeti verir,
• Hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eder, ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi verir, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapar,
• Gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapar. İlk ve Acil Yardım Teknikeri olmak isteyenlerin fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili, hastalara yardım etmekten hoşlanan, çabuk ve doğru karar verebilen, el becerisi olan, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkalarıyla iyi iletişim kurabilen kişiler olması gerekir.

Bu mesleğe sahip kişilerin çalışma ortamı çok çeşitlidir. Kaza ve yangın yerlerine gittiklerinde tehlikeyle karşılaşabilirler. İlk ve Acil Yardım Teknikeri görevini yaparken polis, jandarma ve itfaiye gibi ekip mensuplarıyla, hasta yakınlarıyla ve diğer sağlık personeliyle iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının İlk ve Acil Yardım bölümünde verilmektedir.

Üniversite ve devlet hastaneleriyle özel sağlık kuruluşlarının ambulans servisleri ve iş yeri acil yardım ünitelerinde çalışırlar.

Benzer Meslekler;

  • Sağlık Memuru
  • Hemşire

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 3258.01
Meslek Adı : İlk ve Acil Yardım Teknikeri /Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sağlık İle İlgili Diğer Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Ambulans Çalışanları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

10
72
7
8
1
62
116
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.