İlkbahar mevsiminin özellikleri nelerdir

İlkbahar mevsiminin özellikleri nelerdir
İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar.

Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışlar ile dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.

İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışların yağması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.

Mevsimler, ekliptik denilen dünyanın güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemiyle dünyanın dönme ekseninin yaptığı açı sonucu ortaya çıkar. Bu sebeple dünyanın güneş etrafındaki hareketi sırasında kuzey ve güney yarım kürelerin yönelmesi değişir. 21 Marttan 23 Eylüle kadar kuzey yarım küre, güneye göre güneşe daha dönüktür ve daha çok güneş tarafından ısıtılır. Bu durum 23 Eylül- 21 Mart arasında tersine döner. Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-22 Haziran; yaz, 22 Haziran-23 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-22 Aralık; kış, 22 Aralık-21 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

Mevsimler, dünyanın yıllık hareketi sonucunda oluşmaktadır. Dünyanın eliptik yörüngesi ve eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasını sağlar. Dünyanın hareketi sonucunda kuzey yarım kürede ilkbahar yaşanırken güney yarım kürede sonbahar yaşanmaktadır. Bahar ayları geçiş aylarıdır. İlkbahar yaz mevsimine geçiş mevsimidir.

İlkbahar aylarında doğada bir hareketlilik meydana gelir. Cemreler düşüş olur. Hava, su, toprak ısınmaya başlar. Hava ısınmaya başlar. Çiçekler açar. Ağaçlar tomurcuklanır. Böylece doğada bazı canlılık faaliyetleri başlar. İlkbahar mevsimi canlılık faaliyetlerinin başladığı mevsim olarak üreme ve doğma olaylarının da gerçekleştiği bir mevsimdir.

İlkbahar mevsiminde insanlar yaza hazırlık yaparlar. İlkbahar bir geçiş mevsimi olduğu için yaz aylarından da kış aylarından da kalma günler yaşanmaktadır. Bu geçişler doğa olaylarının da gerçekleşmesine imkan vermektedir.

İlkbahar mevsiminin özellikleri şu şekildedir:

  • İlkbahar mevsimi bir geçiş mevsimidir.
  • İlkbahar kıştan yaza geçiş mevsimidir.
  • İlkbahar mevsiminde ağaçlar yaprak verir, çiçekler açar.
  • İlkbahar mevsiminde hava ısınmaya başlar.
  • İlkbahar mevsiminde toprak, hava, su ısınmaya başlar.
  • İlkbahar mevsiminde bütün canlılık faaliyetleri harekete geçer.
  • İlkbahar mevsiminde sıcaklık farkları da azalmaya başlar.
  • İlkbahar mevsiminde basınç farklılıkları da yaşanır.
  • İlkbahar mevsiminde daha çok yağmur olarak yağışlar görülmektedir.

İlkbahar mevsiminin ayları şu şekildedir:

  • Mart
  • Nisan
  • Mayıs

1641
2086
3279
616
622
623
1077
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum