İnsan hakları ve demokrasi haftası ne zaman kutlanır

İnsan hakları ve demokrasi haftası ne zaman kutlanır
İnsan hakları ve demokrasi haftası ne zaman kutlanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların, özgür ve güvenli yaşama hakkı vardır. Ayrıca eğitim görmek ve uygun koşullarda çalışmak da insanların sahip olduğu haklardandır. Eskiden, dünyanın birçok yerinde insanlar, bu temel haklardan yoksundular. Dünyadaki tüm insanları, temel haklara kavuşturmak için birçok çalışma yapıldı. Çalışmaların sonunda, Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hazırlandı. Bu nedenle her yıl, 10 Aralık gününü içine alan hafta, İnsan Hakları Haftası olarak kutlanır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre;

  • Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.
  • Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.
  • Herkes yasa önünde eşittir.
  • Kimsenin özel yaşamına, ailesine, konutuna ya da haberleşmesine keyfî olarak karışılamaz.
  • Herkes eğitim hakkına sahiptir.

Bir ülkede her insanın yaş, cinsiyet vb. ayrımı yapılmaksızın sahip olması gereken hakların tümüne insan hakları denir. İnsanlar arasında sevgiyi, saygıyı, dostluk duygusunu geliştirmek, barışın sürekli olmasını sağlamak amacıyla “Birleşmiş Milletler Örgütü” kurulmuştur. Bu kuruluşa bağlı tüm üye ülkeler bir araya gelerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ ni imzalamıştır. Beyannamenin içinde insan hak ve hürriyetleri yazılıdır. Bu beyannameyi imzalayan ülkeler, hem kendi içinde hem diğer ülkelerle barış içinde yaşamayı kabul etmiştir. İnsan hak ve hürriyetlerinin önemini anlatmak için 10 Aralık ile başlayan hafta ülkemizde ve bütün dünyada “İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır.

69
15
7
3
1
1
37
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.