İnsan iskeletinin gelişmesinde hormonların rolü nedir

İnsan iskeletinin gelişmesinde hormonların rolü nedir
İnsan iskeletinin gelişmesinde hormonların rolü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Organizmayı oluşturan sistemler tarafından fizyolojik faaliyetlerin düzenlenerek kararlı, dengeli bir iç çevrenin yaratılmasının homeostazi olarak tanımlandığını biliyorsunuz.

Organizmaların iç ve dış çevrelerindeki değişikliklere uyum sağlaması homeostazinin korunması ile mümkündür. Bu nedenle canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için çevresel değişikliklere karşı duyarlı olmak zorundadır. Örneğin, kan pH düzeyinde oluşan değişiklikler enzimlerin görev yapmasını engelleyeceğinden ölümle sonuçlanabilir (Kanın ortalama pH değeri 7,4’tür.). Kanda karbondioksit miktarının artması ile kan pH’si düşer. Kanın asitlik değeri artar ve omurilik soğanı uyarılır. Soluk alıp verme hızlanır ve karbondioksit vücuttan uzaklaştırılır. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi de canlının yaşamını sürdürebilmesi için önemlidir. Bu işlevin gerçekleşmesinde ara beyinde bulunan hipotalamus rol oynar.

Hipotalamus ısı düzenleyen termostat gibi çalışır. 
Ortam sıcaklığı canlının vücut sıcaklığının altında ise bir miktar ısının kaybedilmesiyle vücut sıcaklığı düşer ve hipotalamus uyarılır. Hipotalamusun uyarılması deriye kan götüren damarların daralmasını sağlayarak kan akışını azaltır. Buna bağlı olarak deri yüzeyinden ısı kaybı azalır. Ayrıca soğukta, iskelet kaslarının aşırı uyarılması ile oluşan titreme hareketi metabolik ısı üretimini artırır. Böylece vücut sıcaklığı normal düzeye yükselir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.