İnsanda hem A-B-O hem de Rh sistemleri bakımından toplam kaç çeşit kan grubu genotipi ve fenotipi yazılabilir

İnsanda hem A-B-O hem de Rh sistemleri bakımından toplam kaç çeşit kan grubu genotipi ve fenotipi yazılabilir
İnsanda hem A-B-O hem de Rh sistemleri bakımından toplam kaç çeşit kan grubu genotipi ve fenotipi yazılabilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : İnsanda hem A-B-O hem de Rh sistemleri bakımından toplam kaç çeşit kan grubu genotipi ve fenotipi yazılabilir

Ödev cevabı kısaca : ABO ve Rh sistemleri bakımından toplamda 8 farklı kan grubu genotipi ve fenotipi bulunabilir.

ABO ve Rh sistemleri olmak üzere iki farklı kan gruplandırma sistemine bakıldığında, her iki sistemde de belirli genotip ve fenotipler bulunmaktadır.

ABO Sistemi:

  • Genotipler: AA, AO, BB, BO, OO
  • Fenotipler: A, B, AB, O

Rh Sistemi:

  • Genotipler: ++, +-
  • Fenotipler: Rh pozitif (+), Rh negatif (-)

Bu iki sistem bir araya geldiğinde, ABO sisteminden kaynaklı genotip ve fenotiplerle Rh sisteminden kaynaklı genotip ve fenotipler kombinlenerek çeşitli kan grupları ortaya çıkar. Dolayısıyla, her iki sistem bir araya geldiğinde toplamda 8 farklı kan grubu genotipi ve fenotipi oluşabilir. Örneğin, A Rh pozitif (A+), AB Rh negatif (AB-), gibi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.