İntrazonal topraklar nedir

İntrazonal topraklar nedir
Oluşumunda yüzey şekilleri ve toprak içindeki ana maddenin etkisinin görüldüğü topraklardır.

Ülkemizde intrazonal toprakların kapladığı alan çok azdır. Bu topraklar, ana kayanın yapısı ve yer şekillerine bağlı olarak meydana gelir. Ülkemizde görülen intrazonal topraklardan biri kalsimorfik topraklardır. Fazla miktarda kireç içeren bu topraklar, rendzinalar ve vertisoller olmak üzere ikiye ayrılır. Rendzinalar yumuşak kireç taşları üzerinde oluşan topraklardır. Türkiye’de daha çok Akdeniz’in batısı, Trakya, Ege ve Güney Marmara’da görülen bu topraklar, tahıl üretimi için elverişlidir.

Halomorfik Topraklar:

Kurak ve yarıkurak bölgelerde havza tabanlarında yer alan bu toprakların oluşmasında asıl süreç tuzlaşmadır. 2 gruba ayrılırlar:
a) Tuzlu topraklar: Yüzeyinde tuzlardan ibaret beyaz bir kabuk görünen ve bitki örtüsü yönünden oldukça zayıf topraklardır.
b) Tuzlu- Alkali Topraklar: Kurak ve Yarıkurak bölgelerde drenajın yetersiz olduğu alanlarda görülen toprak türüdür.

Hidromorfik Topraklar:

Bataklık gibi suların biriktiği alanlarda oluşan organik madde yönünden zengin toprak türüdür. Çoğunlukla su altında olduğundan hava alamaz ve tarıma elverişli değildir. Su birikimi engellenip, drenajı sağlanırsa verimli toprak alanı olurlar.

Kalsimorfik Topraklar:

Yumuşak ve killi kireçtaşı depoları üzerinde oluşan bu topraklar kireç yönünden zengin ve tarıma uygunlardır. Bu toprak tipi ikiye ayrılır:

a) Vertisol topraklar: Killi ve kireçli olan bu toprakların işlenmesi zordur. Bu toprakların bulunduğu alanlarda yazın çatlaklar oluşur, çatlaklara üst toprak dökülür ve yağışlı dönemde toprak alttan üste doğru itilir.

b) Rendzina Topraklar: Yumuşak Kireçtaşları üzerinde gelişen içi çakıllı topraklardır.

Kaynak:Eğitim Sistem

58
6
9
3
2
2
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.