İş Kanunu’nda aylık çalışma saati

İş Kanunu’nda aylık çalışma saati
4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Haftanın altı günü çalışılan günlük çalışma süresi 7.5 saattir.

İş Kanunu’nda “aylık çalışma saati 225 saattir” ibaresi nerede yer alıyor?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır. İş Kanununa göre çalışma süresi haftalık belirlenmiştir

İşçinin günlük çalışma süresi kaç saat olmalıdır?

İş Kanunu haftalık 45 saatlik çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine eşit bölünmesini istediğinden, 45 saati haftalık çalışma günlerine bölmemiz gerekecektir. Haftalık çalışma süresi kaç gündür? 6 gün mü 5 gün mü? Bu konuda da İş Kanunu haftada e az 1 gün / 24 saat kesintisiz dinlenmeyi şart koştuğundan haftalık çalışma günleri normal şartlar altında 6 gün kabul edilir.

O halde günlük çalışma süresi; haftalık çalışma süresi olan 45’in, 6’ya bölünmesiyle bulunur ve 7,5 saattir.

İşçilerin kesin bir şekilde belirlenmiş bir günlük çalışma süresi yoktur. Ancak genel kural olarak işçinin günlük çalışma süresinin 7,5 saat olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında;

– İşçinin günlük çalışma süresi en çok 11 saat olarak belirlenebilir.

– İşçinin günlük çalışma süresi kaç saat olarak belirlenmiş olursa olsun haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz.

– Ara dinlenmeleri, molalar, yemek araları vb. çalışma süresinden sayılmaz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.