İskelet kaslarının çiftler hâlinde nasıl çalışır

İskelet kaslarının çiftler hâlinde nasıl çalışır
İskelet kaslarının çiftler hâlinde nasıl çalıştığını birkaç örnekle açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kırmızı renkli kaslardır. İskelet sistemini örter. Boyun, kol, bacak, parmak gibi organlarımızı hareket ettirmemizi sağlar. İsteğimizle çalışır ve kasılmaları güçlüdür. Çabuk yorulur.

Troponin dışında, iskelet kasında bulunan tüm kas proteinleri düz kaslarda da bulunur. Bireyler baygın olmadığı sürece, uyku halinde bile iskelet kasları hafif kasılı durumda olur. Buna kas tonusu denir.

İskelet kaslarında uyaranın şiddeti arttıkça kasılma tepkisi artar. Mer­kezî sinir sistemi kas kasılması için bir uyarı gönderdiğinde önce kü­çük birimler uyarılır. Uyarının şiddeti ve kuvveti arttığında daha büyük birimler uyarılır. Büyük kas birimlerinin kasılma kuvveti büyük adımlar atmaya ya da koşmaya benzer.

İskelet kasları, yük kaldırmadığı zamanlarda daha hızlı kasılır. Yük art­tıkça kasılma hızı azalır. Kasılma kuvveti ile yük eşitlendiğinde kasılma hızı sıfır olur. Yükün oluşturduğu kuvvetin yönü ile kasın oluşturduğu kuvvet yönü birbirine zıttır. Uyarı ve aktivasyon olmasına rağmen kasıl­ma oluşmaz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.