İslam dünyasında yaygın olan itikadi ve fıkhi mezhepler ile tasavvufi ekollerin adları

İslam dünyasında yaygın olan itikadi ve fıkhi mezhepler ile tasavvufi ekollerin adları
İslam dünyasında yaygın olan itikadi ve fıkhi mezhepler ile tasavvufi ekollerin adları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam’ın anlaşılmasında ve yaşanmasında dünyevi engellerin kalkmasını, uhrevi kaygıların düşünülmesini, manevi değerlerin yaşanmasını sağlayan bazı ekoller bulunmaktadır. İslam’ı yaşamak adına itikadı, ameli-fıkhi mezhepler olduğu gibi tasavvuf ekolleri de bulunmaktadır.

En yaygın olan itikadi mezhepler, Maturidi, Eşari olarak bilinmektedir. En yaygın olan ameli-fıkhi mezhepler ise Hanefi, Hambeli, Şafi, Maliki olarak bilinmektedir. En yaygın tasavvuf ekolleri arasında da Kadiriyye, Nakşibendiyye, Mevleviyye, Rufaiyye, Şazeliyye, Halvetiyye olarak bilinmektedir.

Tasavvuf ile iştigal eden kişilere mutasavvıf denir. Ahlak ve maneviyat değerlerini yaşamak ve yaşatmak İslam’da en önce gelen meseleler arasında yer almaktadır.

İtikadi mezhepler: Maturidilik, Eş’arilik, İmamiyye, Haricilik, Mutezile

Fıkhi Mezhepler: Şafiilik, Hanefilik, Hanbelilik, Malikilik, Caferilik

1773
1813
2119
360
350
660
523
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum